Divadelníci zavzpomínají v mimořádném programu na Václava Havla

Brno – Možnost zavzpomínat si a oslavit nedožité šestasedmdesáté narozeniny Václava Havla nabízí dnes večer brněnské Divadlo Husa na provázku. Havla připomene v předpremiéře dokumentu České televize Le Cirque Havel či v povídání s hosty na téma Doma u Havlů. Vstupenky jsou stále v předprodeji na pokladně divadla.

Vzpomínkový program věnovaný bývalému prezidentovi Václavu Havlovi začne v divadle už v šest hodin večer pořadem Kabinet Havel, ve kterém hosté jako Ladislav Špaček, řádová sestra Angelika Pintířová, která o Havla až do smrti pečovala, či Petr Oslzlý budou mluvit o tom, jak to chodilo doma u Havlů.

Ve sklepní scéně se od devatenácti hodin bude promítat v předpremiéře půlhodinový dokument České televize o cestě Divadla Husa na Provázku do francouzského Avignonu, kam jeli vystupovat se svým představením Cirkus Havel.

Návštěvníci v rámci pátečního programu mohou vidět i představení Prase. „Původně to byla čtyřstránková aktovka, kterou Havel napsal pro pobavení přátel,“ uvedla provozní manažerka divadla Eva Yildizová. Příběh o tom, jak se Václav Havel snaží obstarat si prase ve vesnici Vlčice, se údajně zakládá na skutečné události. „Pana Havla vždycky velmi fascinovalo, že se nám podařilo ze čtyř stran udělat hodinové představení,“ dodala Yildizová.

Po představení bude pokřtěna kniha textů Havla o divadle. Tu si zájemci budou na místě moci i zakoupit. „Je to mimořádná příležitost, protože knížka není běžně v prodeji,“ řekla Yildizová. Večer zakončí koncert kapely Sex Beatles. Vstupenky si zájemci mohou zakoupit i na místě. „Zatím ještě kapacitu máme, takže budeme prodávat, dokud vstupenky budou,“ uzavřela Yildizová.