Do Ria se chci připravit co nejlépe, říká český král laserů Teplý

Nové Mlýny – Závěr jachtařské sezóny na Nových Mlýnech patřil mistrovství České republiky hned ve čtyřech lodních třídách. Na start rozjížděk se postavilo přes sto posádek, mezi kterými nechyběla ani česká jachtařská elita. Že se umí orientovat nejen v britském revíru pod pěti kruhy, ale i v domácích vodách, potvrdil český olympionik Viktor Teplý, který ovládl lodní třídu Laser Standard.

Na domácím šampionátu jste jediným českým olympionikem. Když se ještě vrátíme k Londýnu, jaké dojmy jste si z bojů pod pěti kruhy odnesl?

Zážitek to byl samozřejmě úžasný, zvláště zahájení, když člověk vchází na stadion, kde je osmdesát tisíc lidí, tak to je nepopsatelný pocit. Co se týče samotného jachtingu, měli jsme svoji vlastní vesnici u moře, což nás dost izolovalo od ostatních sportů, nebyla tam tolik ta olympijská atmosféra. Cítil jsem se spíše jako na větším závodě.

Na britském moři jste skončil na osmadvacátém místě, splnil jste si vaše ambice?

Na olympiádu jsem se kvalifikoval asi ze čtyřicátého místa, takže s konečným výsledkem z Londýna jsem celkem spokojený. Skončil jsem někde v polovině startovního pole a na své poměry jsem tam zajel slušně.

Na Nových Mlýnech odstartovalo MČR ve čtyřech lodních třídách (zdroj: ČT24)

Přece jenom pocházíte ze země, která nemá moře, jak velká je to nevýhoda vůči soupeřům pocházejících z přímořských států?

Pravdou je, že ježdění na moři je dost odlišné od toho na jezeře. Největšími rozdíly jsou vlny a silnější vítr, což v Česku nezažijete. Na olympiádě jsme jeli asi jen tři, co nemají moře, a jistě je to určitá nevýhoda. Na druhou stranu já hodně trénuji ve Splitu, takže na moři trávím dost času, ale i přesto tam nejsem doma, takže nemám možnost trénovat na moři pořád jak většina závodníků.

Na vodu jste se na Nových Mlýnech vrátil po měsíci a půl, co pro vás bylo nejtěžší?

Největší problémy tady dělá každoročně vítr, je totiž hodně proměnlivý. Základem je, abyste jezdili podle poryvu, proto musíte hlavně dobře odstartovat a mít rychlost.

Jako od jediného olympionika ve startovním poli od vás hodně lidí očekávalo vítězství, což jste potvrdil. Čekal jste tak jasnou dominanci? Vyhrál jste přece jenom pět z šesti rozjížděk.

Dost mi pomohly podmínky, protože foukal docela silný vítr a v tom je to jednodušší. Řada závodníků tady v Česku je lehká, v průběhu rozjížďky jsou pak o něco pomalejší a propadnou se dozadu.

  • Český olympionik Viktor Teplý ovládl lodní třídu Laser Standard zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4015/401426.jpg
  • Na domácím šampionátu nechyběla ani česká jachtařská špička zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4015/401425.jpg
  • V Evropách opět nenašel přemožitele Marek Směšný zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4015/401430.jpg
  • Vítr přál jachtařům hlavné první den zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4015/401423.jpg

Kdo patřil na vodě k vašim největším konkurentům?

Určitě můj bratr. Hodně se zlepšuje, navíc je docela velký, takže v silném větru, který tady foukal, jezdil rychle. Nahrálo mi také to, že se mistrovství nezúčastnil můj největší konkurent Martin Trčka, s kterým jsme bojovali i o účast na olympiádě.

Jak probíhají bratrské souboje v závodech? Jdete na krev, nebo si naopak pomáháte?

Samozřejmě, že nějaká rivalita mezi námi je, ale do krve to rozhodně nejde. Někdy se snažíme si navzájem pomáhat, i když v závodech to až tak nejde. Prostě závodíme – a kdo bude lepší, ten vyhraje.

Viktor Teplý v kategorii Laserů Standard kraloval (zdroj: ČT24)

Letošní jachtařská sezóna spěje ke svému konci. Jak byste ji zhodnotil?

Na jejím začátku jsem absolvoval světové poháry, kde jsem končil v první třetině. Za největší úspěch považuji vůbec kvalifikaci na olympiádu. Na světovém šampionátu jsem skončil také na pomezí první třetiny. Na olympiádě jsem osmadvacátou příčkou výsledkově splnil svá vlastní očekávání. Po olympiádě jsem pak ještě jel mistrovství Evropy, tentokrát ne na laserech, ale na nové lodi D1, a to jsem vyhrál. Hlavně mě těší, že jsem tam porazil i další olympioniky, co byli v Londýně.

Snem asi každého sportovce je získat medaili na olympiádě. Je třeba i vaším snem vystoupat na stupně vítězů za čtyři roky v Riu?

Uvidíme, jak to půjde. Do Ria se pokusím připravit co nejlépe. Pořád trénuji se svojí skupinou ve Splitu, to jsou opravdu kvalitní jachtaři. Jeden z nich má dokonce stříbrnou medaili z Londýna. Snad forma bude gradovat a jednou ta placka vyjde.