Stovka nadšenců kutálela kola z Lednice do Brna

Lednice/Brno - Více než stovka závodníků z 37 družstev se dnes postavila na start závodu v koulení dřevěného kola. Už po sedmé museli soutěžící co nejrychleji dostat kolo z Lednice až do Brna ke Staré radnici. Trať dlouhou 67 kilometrů zdolali nejrychlejší za necelé čtyři hodiny. Loňský rekord 3 hodiny 55 minut ale nikdo nepřekonal.

Závod v koulení kola na 67 kilometrů dlouhé trati kolem lednického zámku až do Brna letos přilákal 111 závodníků. „Jeden koulí kolo a další členové týmu se mohou pohybovat jakkoliv, to znamená pěšky, na kole nebo i na kolečkových bruslích,“ vysvětlil za Klub českých turistů Igor Forgáč. 

Závodníci nekoulí jen obyčejná dřevěná kola. Soutěžní jsou vyrobena až v rumunském Banátu kolářem Johanem Marinem Jágerem z české vesnice Eibenthal, který kola dělá už od 16 let. Jedno z nich váží téměř 13 kilogramů a skládá se ze tří druhů dřeva. 

Nejlepší závodníci dokouleli kola do cíle k brněnské Staré radnici za necelé 4 hodiny. „Je to hodně o nervech. Střídání je ke konci hodně náročné, člověka chytají křeče do jedné nohy. My trénujeme pořád, protože běháme,“ svěřil se se svým receptem na úspěšné zdolání závodu soutěžící Petr Němec. 

NO COMMENT: Koulení kola z Lednice do Brna (zdroj: ČT24)

Pořadatelé soutěže chtějí akcí podpořit starou brněnskou legendu o kole, které visí v průchodu Staré radnice. „Tady v Lednici se před 376 lety zdejší kolář Jiří Birk vsadil, že za jeden den pokácí strom, vyrobí z něj takovéto kolo a ještě ho do západu slunce přikulí z Lednice do Brna,“ připomenul starou legendu Forgáč. 

Stejně jako před čtyřmi stoletími kolář Birk uspěli i dnešní soutěžící. Ti ale měli oproti legendě hned dvě výhody – kolo nemuseli sami vyrábět a jejich závod byl letos o pár metrů kratší. Radnice se totiž opravuje, a tak museli pořadatelé cíl posunout. Znovu se do průchodu Staré radnice, kde visí pověstmi opředené kolo, závodníci dostanou až za rok.

Legenda o brněnském kole

Podle staré brněnské pověsti se roku 1636 vsadil zručný kolář Jiří Birk v šenku lednickém nad džbánkem dobrého moravského vína, že za svítání porazí strom, vyrobí z něj kolo a dokulí jej z Lednice k městským branám Brna dříve, než slunce za jeho hradby zapadne.
A tak se také stalo. Kolo předal starostovi Gabrielu Grimmovi, který jej nechal zavěsit v radnici na věčnou památku. Od té doby jsou dvěma hlavními symboly města brněnské kolo a drak. Po tomto husarském kousku někteří Birka obdivovali, ale více bylo těch, co si začali šuškat, že to není možné a že dozajista má Birk spolky s rohatým. A tak kolář zemřel po mnoha letech bídy zatracen a v zapomnění.