Slovácko podalo nejlepší výkon v sezoně, přehrálo Slavii 3:0

Uherské Hradiště - Slovácko podalo v předehrávce 10. kola Gambrinus ligy svůj nejlepší výkon v sezoně a jednoznačně přehrálo 3:0 Slavii, která nastoupila bez klíčového stopera Martina Latky.

Slovácko po výměně na trenérském postu, na který místo Miroslava Soukupa přišel Svatopluk Habanec, obdivuhodně ožilo. Nejnovějším důkazem byla přesvědčivá výhra nad Slavií Praha, jejíž defenziva přitom před zápasem neinkasovala gól v 525 minutách. Sešívaným však chyběla opora Martin Latka, který do zápasu nemohl nastoupit kvůli viróze, a organizace v obraně tak hodně trpěla.

Studio fotbal

Slovácko se po celý zápas prezentovalo velmi sympatickým výkonem. Základem byly neustálá koncentrace a výborné napadání, díky čemuž slávisté byli hodně nejistí v rozehrávce. Iniciativu tak přebralo Slovácko, které kompaktním projevem, porozuměním v souhře a rychlým a efektivním přechodem do útoku dělalo obrovské problémy oslabené slávistické defenzivě.

Ta poprvé kapitulovala již po třech minutách - po výborném dlouhém pasu za obranu od Reinberka si míč výborně zpracoval Hlúpik, Čontofalský váhal s výběhem a Hlúpik z druhého doteku proměnil jasnou gólovou šanci. Těsně před koncem prvního poločasu dokázal skvělou orientaci a techniku před šestnáctkou Libor Došek, Kovář zachoval klid před brankou a jemným lobem poslal balon za Čontofalského.

Trenér Slovácka Habanec po zápase:

„Takový tým se s podobným výsledkem neporáží každý rok. Příčin našeho úspěchu bylo několik. Jednak rychlá branka, druhou jsme zase dali soupeři do šatny. Při vší úctě ke Slavii jsme mohli využít i další brejkové situace. Jenže se také musíme podívat, že Slavii chyběli Latka a Petrák, měla našlapaný program.“

V druhém poločase se Slavia mnohem více snažila držet míč a být aktivnější bez něj. Slovácko ji však až na velkou šanci Mičoly, kterého výborným výběhem zastavil brankář Melichárek, nepouštělo do jasnějších příležitostí. Naopak mezi obranou a zálohou sešívaných zely velké díry, a i díky nim se Slovácko téměř neustále dokázalo dostávat do nebezpečných protiútoků. Po jednom z nich Juhar fauloval Kováře a následnou penaltu proměnil Volešák. Slovácko si už pak závěr zápasu s přehledem pohlídalo a zaslouženě zvítězilo 3:0.

Podle obránce Slavie Davida Hubáčka týmu hodně chyběl Martin Latka. „Mizerným výkonem jsme Slovácku cestu za třemi body hodně usnadnili. Na poslední chvíli jsme ztratili tak kvalitního hráče, jakým je Latka. Potkalo nás to nejhorší, co se mohlo přihodit,“ řekl Hubáček, který zároveň vysekl poklonu Slovácku. „Podalo výborný výkon. Má běhavý tým. Už jen nenakopávají balóny na Doška. Počínají si dobře i kombinačně. Pod trenérem Habancem se výrazně zvedli,“ uznal obránce Slavie.

1. FC Slovácko - Slavia Praha 3:0 (2:0)

Branky: 3. Hlúpik, 45. Kovář, 78. Volešák z pen. Rozhodčí: L. Kovařík - Pelikán, Ubias. ŽK: L. Jarolím, Nitrianský, Mičola (všichni Slavia). Diváci: 5 089

Slovácko: Melichárek - Kuncl, Trousil, R. Mezlík, Reinberk - Hlúpik, Daníček, Valenta (80. Trávník), Volešák (90. Kuzma) - Kovář (87. Lukáš), Došek. Trenér: Habanec.
Slavia: Čontofalský - Nitrianský, Cicman, Hubáček, Juhar - L. Jarolím - Mičola, Kisel (70. Koreš), Zmrhal, Tusjak - M. Škoda (87. Vlček). Trenér: Rada.