Mladík falšoval vstupenky, přišel si minimálně na 40 tisíc

Blanensko – Mladík z Blanenska přišel na netradiční způsob, jak si přivydělat peníze. V jedné z tišnovských trafik podvodem získal tiskopisy, na které se tisknou vstupenky na kulturní a sportovní akce. Na originální podklad potom sám tiskl falešné lístky, které rozdával svým známým nebo je prodával na internetu. Celkem tak podle kriminalistů způsobil škodu minimálně za 40 tisíc korun.

Původně pomohla čtyřiadvacetiletému mladíkovi z Blanenska k jeho podvodům náhoda. „Byl totiž svědkem, jak do jedné z trafik v Blansku přijel pracovník distributora vstupenek na kulturní a sportovní podniky. Technik v trafice vedle servisu tiskárny měnil i tiskopisy vstupenek,“ popsal jihomoravský policejní mluvčí Bohumil Malášek. Podvodník tedy vyrazil do Tišnova, kde se v jedné z tamních trafik choval stejně jako servisní pracovník distribuční firmy. „Trafikantce namluvil, že tiskopisy vstupenek jsou již neplatné a že jí přiveze další den nové. Snadno tak získal balík tiskopisů a pak už mu nestálo nic v cestě za výrobou falešných vstupenek,“ vysvětlil Malášek. Při podvodných návštěvách tak na dvou místech od trafikantů vylákal 350 a 900 bianco lístků.

Hovoří kriminalista Ladislav Rozík (zdroj: ČT24)

Mladík pak na tiskopisy tisknul falešné vstupenky, které nabízel jak na internetu, tak i svým kamarádům. Dokázal vyrobit lístky na koncerty hvězd světového showbyznysu i na sportovní utkání. Z jeho tiskárny tak například vzešly falešné vstupenky na koncert Rihany, Michala Davida nebo vstupenky na Grand Prix v Brně. Nejdříve vstupenky jen nabízel, později reagoval na poptávku a vyráběl je na zakázku. „Falešné lístky ve většině případů osobně předával zájemcům. Prodával na řadě míst v celé republice, občas zajel i do Bratislavy,“ dodal mluvčí. Podvedení lidé nakonec na svoji snahu sehnat lístky „pod pultem“ doplatili, pořadatelé velkých akcí totiž padělky poznají, vstupenku lidem zabaví a pošlou je domů.

  • Muž od trafikantů vylákal přes 1000 bianco vstupenek zdroj: ČT Brno
  • Mladík dokázal vyrobit lístky na koncerty hvězd světového showbyznysu zdroj: ČT Brno

Mladý muž si ve své činnosti počínal velmi opatrně. „Měnil internetové adresy i čísla mobilních telefonů, z nichž se zájemci o lístky komunikoval. Kriminalisté se na stopu podvodníka dostali po jedné z jeho výprav do hlavního města. Tam si v jednom z obchodních center dal schůzku se zájemcem o vstupenku na koncert skupiny Coldplay,“ uvedl Malášek. Policistům pomohly ke zjištění identity pachatele záběry z bezpečnostních kamer. 

„Mladík už byl před časem za stejnou činnost stíhán. Během čtyř měsíců, kdy falešné vstupenky vyráběl a nabízel, se mu zatím podařilo prokázat škodu za nejméně čtyřicet tisíc korun,“ uzavřel mluvčí. Kriminalisté se ale domnívají, že ke dvěma desítkám poškozených přibudou ještě další a škoda se navýší. Mladík je nyní stíhán pro podvod.