Domov důchodců nestihl požádat o dotaci. Přišel o 11 milionů na provoz

Břeclav – O jedenáct milionů méně má v rozpočtu břeclavský domov důchodců. Jeho ředitelka totiž zaspala termín, do kterého se žádost o dotaci měla podat. Při dodatečné žádosti zařízení získalo místo potřebných 16 milionů jen 4,75 milionu. Na problém upozornil Břeclavský deník.

Ministerstvo práce a sociálních věcí o týden zkrátilo termín pro podávání žádostí o dotace, a právě to se stalo břeclavskému domovu pro seniory osudným. Ředitelka Dana Botková si pozměněného termínu nevšimla a žádost tak neposlala včas. Domov s opožděnou žádostí uspěl až ve druhém kole, kdy získal 4,7 milionu, tedy o 11 milionů méně. „Město financování domova v letošním roce vyřešilo půjčkou pro domov seniorů a také tam nastolilo úsporný režim. Zásadní je to, že jakékoliv opatření se nesmí dotknout klientů a pracovníků zařízení,“ řekl starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Svoji chybu podle Břeclavského deníku ředitelka domova brání tím, že je ministerstvo o změně neinformovalo. České televizi si dnes vyjádřit odmítla. Zařízení ale údajně není jediné, které o dotace nestihlo požádat.

Vedení města už ředitelku potrestalo snížením platu, o místo ale zatím nepřišla. Výběrové řízení na její post chce starosta vypsat do konce roku.