Dluhy obecní firmy dostaly Troskotovice před soud

Troskotovice/Znojmo – Troskotovice na Brněnsku se znovu dostaly do problémů kvůli svému hospodaření. Okresní soud ve Znojmě dnes začal projednávat žalobu Pozemkového fondu na obecní firmu Vitisvin, která dluží nájemné za vinohrad.

Vinohrad o rozloze dvanáct hektarů si Vitisvin pronajal od Pozemkového fondu v roce 2003 na dalších třicet let. Vlastní víno mělo přinášet do obecní kasy zisky. Jenže – roky platil starosta Troskotovic Michal Ordoš (nez.) a jediný jednatel Vitisvinu nájemné se zpožděním. Splátky za poslední tři roky neposlal vůbec. Dluh i s úroky přesáhl 50 tisíc korun.

Michal Ordoš se dnešního jednání neúčastnil, dokonce si ani v datové schránce nepřevzal předvolání. Štáb ČT se proto vydal na úřad, kde ale starosta nebyl. Okamžitě také ukončil hovor po telefonu.

K soudu přišla pouze obyvatelka Troskotovic Hana Kovaříková, která na podivné hospodaření obce upozornila. „Jsem dost překvapená, že se tyto dluhy řeší tak dlouho, a my o nich nic nevíme. Pan starosta odmítá veřejnost informovat. Když jsem žádala o podklady k Vitisvinu, tak mi je odmítl dát,“ tvrdila zastupitelka.

Hovoří opoziční zastupitelka Troskotovic Hana Kovaříková (nez.) (zdroj: ČT24)

Podivné machinace okolo Vitisvinu odhalila také kontrola krajského úřadu. Podle zápisu o přezkoumání hospodaření Troskotovic firma získala půjčku přesahující půl milionu korun, peníze ale byly vyplaceny ještě před hlasováním zastupitelů.

Podle informací ČT navíc obec už prodala 12 hektarů, které jí patřily. Teď tam hospodaří vinař Stanislav Mádl, který chce získat také druhou polovinu vinohradu, která patří Pozemkového fondu. „Vinohrad je v příšerném stavu. Jehly, na kterých mají držet kmínky, jsou tak slabé, že se ohýbaly. Takže ten kmínek potom roste jako rybíz. Pan Ordoš to vysvětloval tím, že tam nejsou lidi, kteří by na vinohradu dělali. Proto tam pracovali brigádníci, kteří to ale zanedbávali. Ten, kdo do vinohradu chodí každý rok, si rozmyslí, jestli jeden rok něco zanedbá, aby to po sobě další rok opravoval,“ vysvětlil vinař.

Vinice na sobě má navíc řadu dluhů. „Je tam dluh Vinařskému fondu zhruba dva miliony korun, který se bude splácet až do roku 2023. Ozval se také finanční úřad kvůli DPH,“ dodal Mádl. Podle něj potrvá několik let, než se vinohrad podaří dát do pořádku – administrativně i péčí o vinnou révu.

Starostovi hrozí deset let vězení za zpronevěru obecních peněz

Michal Ordoš se i kvůli tomu bude před soudem zpovídat z obžaloby za zpronevěru obecního majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle žalobce z obecního rozpočtu odčerpal dva a půl milionu korun – 1,25 milionu měl převést jako obecní vklad do Vitisvinu, na jejím účtu se ale peníze nikdy neobjevily. Zbytek škody vznikl při proplácení fiktivních faktur. „Tyto fiktivní faktury, jak potvrdili jednatelé všech tří firem, jimi nikdy vystaveny nebyly, a navíc pro obec ani nikdy nepracovali,“ vysvětlil státní zástupce Antonín Chaloupka.

Ordoš svoji vinu odmítá. Hrozí mu až desetileté vězení. Soud případ otevře na začátku prosince.