Bez kurzu by to nešlo, říká provozovatelka miniškolky

Troubsko – Na jižní Moravě se začalo dařit miniškolkám a mateřským klubům. Pomohl tomu i kurz, který loni na podzim vypsal Jihomoravský kraj. Zájem o něj byl obrovský, přihlásil se pětinásobek lidí, než pro kolik byl kurz určen. Jednou z úspěšných absolventek je i Daniela Mauleon, která provozuje dětské centrum v Troubsku. Více o miniškolkách nabídne i sobotní Týden v regionech v pravé poledne na ČT1.

Daniela Mauleon už delší dobu zvažovala, že by jí lákala práce s dětmi. „Ale je to tak, že člověk koketuje s nějakou myšlenkou, chcete něco udělat, ale nevíte jak, a přijde vám to hrozně složité,“ řekla Mauleon, sama matka dvou malých dětí. Přes příbuzné se pak dozvěděla o kurzu, který loni na podzim vypsal jihomoravský krajský úřad. Lidem bez práce nebo třeba matkám na mateřské měl speciální kurz doplnit vzdělání a umožnit jim začít podnikat jako chůvy nebo provozovat miniškolky. Zájem byl obrovský, do kurzu pro tři desítky účastníků se tehdy přihlásilo na 150 zájemců. 

Hovoří provozovatelka miniškolky Daniela Mauleon (zdroj: ČT24)

Daniela Mauleon mezi nimi uspěla a mohla kurz absolvovat. Od dubna letošního roku provozuje v rodinném domku v Troubsku na Brněnsku školičku a dětský klub. V dopolední miniškolce se během týdne prostřídá zhruba 25 dětí, další chodí do odpoledních kroužků. „Během dne se snažíme prolínat činnosti výtvarné, hudební, jazykové, pohybové i venkovní. Hlavně ale vedeme děti k tomu, že nejdůležitější je vztah k druhým,“ vysvětlila Mauleon, která se ve své práci inspiruje hlavně waldorfskou pedagogikou. I tento směr ji zaujal právě na krajském kurzu. „Nechtěla jsem udělat klasickou hlídárnu, my chceme děti i k něčemu vést,“ dodala vychovatelka. 

Mateřské centrum Indián vzniklo v dvoutisícové obci hlavně díky krajskému kurzu, alespoň podle Mauleon. „Kurz mi strašně usnadnil život, bez něj bych se k těm informacím ani nedostala. Ten kurz splnil všechna má očekávání, a to ještě víc,“ chválila si Mauleon. Školička ji zatím neživí, protože je stále na mateřské. „Zatím jsme nezisková organizace. Ale pokud se nebudu moct vrátit do svého zaměstnání, tak v ten moment se pro mě miniškolka stane i prostředkem k obživě,“ dodala vychovatelka. Tento cíl měl před rokem i kraj, totiž že miniškolky zaměstnají lidi bez práce, a zároveň umožní dalším rodičům sehnat hlídání pro své dítě a vrátit se tak dříve do zaměstnání. 

  • Krajský kurz absolvovaly tři desítky zájemců zdroj: ČT Brno
  • Míst ve školkách je ve většině obcí nedostatek zdroj: ČT Brno

Najít místo ve školce je skoro nadlidský úkol 

Po slabých ročnících, kdy bylo míst ve školkách příliš, nastupuje do mateřinek už několik let silná generace potomků „Husákových dětí“. Řada měst proto řeší akutní nedostatek míst ve školkách, jen v Brně letos odmítli skoro polovinu z téměř 5 tisíc žadatelů. Obce nebo firmy se proto snaží situaci řešit na vlastní pěst – zřizováním firemních školek nebo dostavbou mateřinek v „kontejnerové“ verzi, tedy z unimobuněk.

Řešení hledají i samotní rodiče. Mateřinky už dříve zavedly takzvaný bodový systém, kdy podle kritérií seřadí žadatele o místo ve školce. Na řadě míst pak platí, že dítě, které má doma mladšího sourozence, do školky téměř jistě nevezmou. Velkou roli hraje i trvalé bydliště, nejsou proto ojedinělé ani případy, kdy si jeden z rodičů kvůli školce změní adresu. Mateřinky dítě musí přijmout nejpozději rok před nástupem do základní školy.

Vydáno pod