Manželský pár z Krnova žije v „brouzdališti“

Krnov - Rekonstrukce soukromého domu v Krnově způsobila šok manželům Kotlárovým. Už tři týdny nemají střechu nad hlavou a byt se jim změnil v brouzdaliště. Zoufalý je i majitel domu. Romské manžele na rekonstrukci upozornil. Nikdo jim ale nechtěl pronajmout byt a do městské ubytovny jít nechtěli.

Igelity v celém bytě ani lavory s vodou nedokáží zastavit permanentní déšť.  Za poslední tři týdny je to už potřetí. Jen dva roky stará podlaha už je kompletně zničená. Manželé Kotlárovi se bojí v silně promáčeném bytě i svítit. Za tristní situaci v bytě může rekonstrukce střechy. Majitel domu s ní začal 19. září. Manželskému páru se snažil s předstihem sehnat náhradní byt. Město ale jeho žádost odmítlo, protože jim Kotlárovi splácejí dluh. „Žádal jsem o výjimku, ale ta výjimka nebyla udělena, takže to všechno padlo. Já jsem udělal maximum, ale víc dělat nemůžu. Já nemám v zákonech oporu, abych je mohl násilím vystěhovat a nemám ani kam,“ hájí se majitel domu Jiří Holomoucký.

„Co se týče městského bytu, tak by bylo nutné splnit veškeré podmínky, to znamená splnit půlroční bezdlužnost. Veškeré výjimky vždy rada v této oblasti schválila. A nepamatuju si, že by o tu výjimku vůbec bylo požádáno,“ tvrdí místostarosta Krnova Michal Brunclík. Podle města je tedy osud Kotlárových na majiteli domu. A tak manželé, kteří nemají kam jít, žijí dobrovolně na stavbě.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Dům koupil majitel vloni v zdevastovaném stavu. V přízemí chce zřídit nekomerční prostory, v prvním patře 8 bytů. Manželů Kotlárových se zbavit nechce. „Já to mám v úmyslu tak, že teď přes zimu tam dodělám jeden byt v přízemí malý, garsoniéru a přemístím je tam. Ale to zas narazím, protože oni nechtějí. Oni chtějí být tam, kde jsou,“ obává se majitel domu. Podle něj by střecha měla být na domě už tento čtvrtek.