Skleněný tunel ukáže život v rybníce

Modrá - Po důkladném zmapování historie oblasti se v Modré u Velehradu nedávno pustili i do projektu, který má ode dneška ukázat život v místní přírodě a ve vodních nádržích. V rámci projektu Živá voda tak vznikl například prosklený tunel, díky kterému se lidé mohou procházet pod hladinou rybníka. V okolí vodních ploch zase najdou stejné rostliny jako na Pálavě či v Karpatech. Celá expozice přijde na bezmála třicet milionů korun. Zahájení provozu tunelu se zpozdí kvůli špatnému těsnění tunelu.

Okno do podvodního světa. To po zoologických zahradách či přímořských oblastech nabídne i moravská obec Mokrá. Místo života v moři zde ale lidé budou moci spatřit běžný den v českém rybníce. Přes akrylátovou stěnu uvidí zájemci celoročně živočichy a také rostliny v potoce. Podívat se z blízka mohou i na tůň se pstruhy či mníky.

Doprostřed podvodního života je zavede osmimetrový tunel, který v rybníce sestavili montéři z Číny. Při jeho procházení návštěvníci spatří to, co se právě děje na dně velkého rybníka, které je šest metrů pod hladinou, či uprostřed tůně. V nedalekém mokřadu budou celoročně pobývat bahenní želvy, čolci či žáby. Návštěvníci se navíc budou moct v letních měsících vykoupat v relaxační části areálu.

Slavnostní otevření areálu Živá voda (zdroj: ČT24)

Ačkoliv první návštěvníci měli tunelem projít už tento týden, na návštěvu si nakonec ještě chvíli budou muset počkat. V pondělí večer totiž správci areálu odhalili, že podvodní tubus špatně těsní. Hladinu vody v rybníce proto museli snížit o více než tři metry. „Zrovna jsme pozorovali velké ryby, které plavaly kolem nás, když na mě spadla kapka vody z těsnění. Dívali jsme se a během chvilky se těsnění začalo ve spoji uvolňovat,“ popsal situaci starosta Modré Miroslav Kovářík (nez.). Teď musí počkat, až přijedou specialisté z Velké Británie, a těsnění opraví. Technická závada by ale měla být odstraněna nejpozději do dvou týdnů.

Projektanti nezapomněli ani na nevidomé návštěvníky

Výukový areál, který rostliny a živočichy ukazuje v jejich přirozeném prostředí, je doplněný i o ukázky lesů a luk, které se vyskytují v oblasti povodí řeky Moravy. Sázet rostliny letos v srpnu přijeli dobrovolníci až z Japonska či Španělska.

Ekologickou expozici mohou navštívit i nevidomí. Na stěnách jsou totiž umístěny odlitky nejrůznějších ryb, které si budou návštěvníci moct osahat. Informační tabule jsou navíc doplněny o popisky v Braillově písmu.

Projekt Živá voda vznikl díky spolupráci příhraničních partnerů – slovenské obce Uhrovec a moravské obce Modrá. Má představit význam vody v krajině. Vodní plochy mají totiž v oblasti dlouhou historii. Rybníky se zde podle historických pramenů vyskytují už od doby Velkomoravské říše. „Při archeologickém výzkumu jsme objevili pozůstatek první středověké hráze, kterou tu postavili cisterciáci,“ uvedl archeolog ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti Mirek Vaškových.

Největší expozice přirozených mokřadních a sladkovodních ekosystémů v České republice přišla na téměř třicet milionů korun. Peníze na ni poskytly evropské fondy i fond česko-slovenské přeshraniční spolupráce.