Kopřivnice ruší podporu Tatry a bude si platit vlastní hasiče

Kopřivnice - Nejistá budoucnost hasičů v automobilce Tatra v Kopřivnici. Tamní radnice ruší milionové dotace, které každý rok tamní jednotce posílala za zásahy na území města. Peníze teď dostanou místní dobrovolníci, kteří se dočkali nové hasičské stanice. Svým vybavením se už může vyrovnat profesionálům.

Tatry v garážích hasičské jednotky kopřivnické automobilky, slouží tady přes 30 hasičů, kteří kromě zásahů v podniku několikrát do měsíce vyjíždějí i do města. Radnice jim za to jenom letos poslala 2,6 milionu korun. Od nového roku tomu bude konec. „Bohužel nebylo možné nějakou stabilní smlouvu uzavřít na dlouhé období, proto jsme museli jít vlastní cestou a připravit se k úplné akceschopnosti, protože jsme zřizovatelem hasičské jednotky,“ řekl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. Automobilka s výpovědí počítá. Její zástupci tvrdí, že město teď přijde o luxus výjezdů profesionálů do dvou minut. Ztráta dotace se prozatím na stavech hasičů neprojeví. Práci tatrováckých profesionálů by měli teď zastat místní dobrovolníci. Dostali k tomu zbrusu novou hasičskou stanici. Stavěla se téměř rok. Nová stanice vznikla na základech původní 90 let staré budovy. Z té zůstala jen zadní část. Rekonstrukce vyšla na 12 milionů korun. „Dole je veškeré zázemí pro výjezd jednotky a nahoře máme zázemí pro odbornou přípravu,“ prozradil velitel JSDH Kopřivnice Tomáš Melčák.

„Je to jedna z mála dobrovolných jednotek na území Moravskoslezského kraje, která je takzvaně dvouvýjezdová, to znamená, že bude tato jednotka schopna vyjet nejméně dvěma vozidly,“ doplnil zástupce ředitele HZS MS kraje Vladimír Vlček. K tomu si jednotka půjčila velkou cisternu a žebřík od krajských hasičů. Kromě 21 dobrovolníků tady budou sloužit 3 hasiči nastálo. Ti ještě vybráni nejsou, šanci tak mají třeba i kolegové z Tatry.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)