Ivanovický Bauhaus má otevřeno

Brno - Po měsících sporů otevřela pro zákazníky kontroverzní prodejna Bauhaus v brněnských Ivanovicích. Vedení společnosti tak zareagovalo na nedávné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, které mu umožnilo stavbu zkolaudovat. Do práce se tak vrátí desítky lidí.

Po měsících, kdy stavba zela prázdnotou, se lidé mohou do hobbymarketu vydat na nákupy. Stavební úřad totiž vydal všechny potřebné kolaudační souhlasy, a vedení Bauhausu tak mohlo po množství soudních sporů konečně otevřít.

Umožnilo mu to nedávné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu v Brně. Ten v září rozhodl o tom, že žaloby proti takzvaným stavebním certifikátům autorizovaných inspektorů nebudou řešit soudy, ale stavební úřady.

To po měsících sporů rozvázalo ruce vedení obchodního domu Bauhaus, které nemohlo kvůli rozhodnutí Městského soudu v Praze stavbu zkolaudovat. „Ani soudu, ani ministrovi pro místní rozvoj nenáleží ve věci rozhodovat, protože certifikát autorizovaného inspektora není správní rozhodnutí a autorizovaný inspektor není správním orgánem,“ řekl už dříve předseda zvláštního senátu Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec.

Na prohlášení Nejvyššího správního soudu zareagovalo vedení Bauhausu velmi rychle. Ani ne po měsíci se otevřely brány prvním zákazníkům hobbymarketu. Do práce se tak také vrátí desítky lidí, kteří byli před časem propuštěni, protože pro ně v obchodním domě nebyla práce.

Společnost Bauhaus už dříve oznámila, že zavření obchodního domu jí způsobilo ztráty přesahující sto milionů korun. Zda a jaké kompenzace bude kvůli ušlým ziskům požadovat, upřesní ve středu na mimořádné tiskové konferenci.