Veselí nad Moravou se pře o podobu náměstí

Veselí nad Moravou - Spor o podobu náměstí se rozhořel ve Veselí nad Moravou na Uherskohradišťsku. Tamní radnice plánuje v rámci modernizace městského centra přestavbu náměstí za desítky milionů korun; argumentuje tím, že současná podoba je přežitá, chystaný projekt ovšem z centra odstraní zeleň. To vadí řadě obyvatel, kteří se obávají příliš „betonového“ města. Kritizují i přesunutí parkovacích míst do okolních ulic, které podle nich zkomplikuje dopravní obslužnost.

Jedním z lidí, kterým se projekt nelíbí, je i Pavlína Valentíková. Dosud bydlí na prestižní adrese – náměstí Míru. Teď se bojí, že domů bude chodit přes betonovou masu, a atraktivita bydlení se tak vytratí. „Když tam dají tu betonovou plochu, tak v létě tam nebude k vydržení. Lidé odtud budou utíkat, bude to mrtvá zóna,“ obává se Pavlína Valentíková.

Radnice je kritikou překvapená. Současná podoba náměstí je prý přežitá a modernizace nevyhnutelná. A pokud jde o zeleň, ta prý na náměstí nepatří. „Řešení náměstí vychází z koncepce, že se jedná opravdu o náměstí, nejedná se o park, jak si mnozí občané představují,“ říká starosta Veselí Miloš Kozumplík (ODS). Podle něj bylo těžké vyhovět všem požadavkům obyvatel města. „Některým se zdálo málo zeleně, jiným se zdálo málo parkování, jiným se zase zdálo hodně parkování, a to pod jejich obytnými domy,“ dodává starosta.

Předložená studie je zatím pouze návrhem. I tak ale spor připomíná situaci ve Vsetíně. Poté, co se tamní náměstí Svobody po rekonstrukci změnilo v betonovou plochu, donutili lidé sérií demonstrací radnici jeho tvář oživit.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)