Amerika očima Jana Šmída

Pro letošní podzim připravilo Televizní studio Ostrava další pokračování Postřehů odjinud. Se zahraničním zpravodajem Českého rozhlasu Janem Šmídem nabídneme pod názvem Amerika očima Jana Šmída třináct zastavení na známých i méně známých místech Spojených států. Sledujte od 20. října až do konce roku, vždy  v sobotu na ČT1 ve 12:50 hodin.

Začínáme v New Yorku, ale nezdržíme se jen v jeho ulicích. Na cestě za nejstarší historií se vydáme také dál po východním pobřeží. „Při návštěvě Ameriky je New York zpravidla to první, co vidíte,“ říká k tomu Jan Šmíd, „jeho kouzlo spočívá v jeho neuspořádanosti, architektuře a také náladě. Jen málokdo má k tomuto městu neutrální vztah, buď ho milujete, nebo vám svým tempem a hlukem leze na nervy. Pokud ovšem chcete vidět to nejstarší z dějin Ameriky, musíte jet dál na jih, na hranici Floridy s Georgií.“

Americký cestovní deník Jana Šmída obsahuje v dalších dílech série Amerika očima Jana Šmída zastávky v Greenwich Village, Georgetownu, Arlingtonu, na Floridě nebo v Harvardu. Setkáme se s českým výtvarníkem Petrem Sísem, připomeneme si místa, kde žili Kennedyové nebo E. Hemingway. A protože dnešní Američané žijí popkulturou, nemohou chybět ani reálie spojené s filmovými postavami. A tak posedíme na lavičce Forresta Gumpa a projdeme se lokacemi, kde se točil populární Rocky.

Postřehy odjinud, televizní fejetony, na kterých je patrná zkušenost a autorský podíl rozhlasových a televizních zahraničních zpravodajů, vysíláme už od roku 1993. Hlavním rysem těchto krátkých návštěv v cizích zemích je pohled očima novináře, který divákům připomíná reálie i historické souvislosti, vždy ovšem zasazené do kontextu současného společenského vývoje a bezprostřední atmosféry dneška. Doposud jsme cestovali Evropou, tentokrát se poprvé vydáváme mimo tento kontinent.

www.ceskatelevize.cz/postrehy