V budoucnu bych chtěla mladým nadějím pomáhat i trenérsky, říká zlatá dáma

Břeclav – Ani letos nechyběla dvojnásobná olympijská vítězka na finále Corny Středoškolského atletického poháru v Břeclavi. Jako patronka tohoto klání podpořila Barbora Špotáková mladé atletické naděje přímo na stadionu už posedmé. Stejně tak dlouho vozí první dáma české atletiky i medaile z vrcholných akcí. „Mladé atlety můžu díky svým úspěchům více motivovat,“ říká nejúspěšnější česká oštěpařka.

Letošní rok se pomalu chýlí ke konci. Mohla byste letošní sezónu zbilancovat?

Jelikož jsem obhájila olympijský titul, tak si rozhodně nemůžu stěžovat. V letošní sezóně jsem přesně splnila cíle, které jsem měla. Ty nebyly rozhodně nízké, takže jsem maximálně spokojená. Možná taková třešnička na dortu by ještě byla, kdyby se mi podařilo přehodit tu sedmdesátku, což jsem si moc přála, a nakonec se mi to nepovedlo.

Sedm let vozíte z vrcholných akcí medaile, sedm let jste patronkou středoškolského poháru. Má to podle vás nějakou souvislost?

Spíše je to zajímavé. Až když se vám to podaří, tak teprve potom vám docvakne, že už jde o takovou šňůru, která začala tehdy, kdy jsem se stala patronkou středoškolského poháru. Tehdy se mi začalo dařit, ten rok jsem získala i první medaili. Člověk se pak stane známější a může více motivovat mladé sportovce, kteří si uvědomí, že to jde. Já jsem taky byla obyčejná atletka, a až potom se ze mě stala Bára Špotáková, kterou dnes zná dost lidí. Na mém příkladu můžou všichni atleti vidět, že i u nás jde něco takového dokázat.

Reportáž Jany Pokorné (zdroj: ČT24)

Atletika v současnosti zažívá velký boom. Čím si myslíte, že to je?

Dáno je to primárně asi olympiádou, která se stala masově sledovanou akcí. Velký podíl na tom mají i úspěchy mladých českých atletů. Třeba Zuzka Hejnová získala bronz na olympiádě, což je důkazem toho, že česká atletika jde nahoru. Celkově přibývá i více mladých atletů. Už malé děti dnes hážou oštěpem, za což jsem moc ráda. V příštích letech bych jim ráda pomohla i trenérsky. Dále svou roli hraje i dlouhodobá práce Českého atletického svazu, který má několik různých akcí, kde pracuje s dětmi všech věkových kategorií.

Co pro vás znamená nedávno získané ocenění třetí nejlepší atletky v Evropě? Zároveň jste skončila i v nejlepší světové desítce.

To mě velmi potěšilo. Tu mou radost totiž ještě navýšil Pavel Maslák, který se stal talentem Evropy, a to je neuvěřitelný úspěch. Já už jsem tu situaci zažila. Když se vám podaří nějaký výsledek, tak jste pak ocenění i na světovém poli. Je příjemné, že o atletech z České republiky se ví i ve světě.