Mezinárodní festival outdoorových filmů je opět v Ostravě

Ostrava - Desátý ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů začal před týdnem, slavnostní zahájení připravují organizátoři na pátek v ostravském kině Vesmír. Už dnes se mohou zájemci těšit na zábavné odpoledne v Nové Karolině s názvem Outdoorová Ostrava. Ve venkovních i vnitřních prostorách Fora Nová Karolina jsou připravené různé atrakce od horkovzdušného balónu, závodů na sněhu, lanové dráhy po výstavu fotografií Horská fotografie Leopolda Sulovského.

Přehlídka bude letos v pětatřiceti městech České republiky a Slovenska a bude pokračovat až do 8. prosince. V moravskoslezské metropoli se bude promítat v kině Vesmír, Luna a v Cinema City Nová Karolina. Projekce budou také v Olomouci, Frenštátě pod Radhoštěm, Frýdku-Místku, Opavě, a dalších městech.

Přihlášeno je 105 filmů. Hlavní témata jsou příroda, adrenalinové sporty, cestování, dobrodružství, ekologie. Zatímco loni byl čestným hostem slavný český mořeplavec z New Yorku Richard Konkolski, letos je to legendární polský horolezec Krzysztof Wielicki, který patří k pěti lidem na světě, kteří zdolali všech čtrnáct osmitisícových vrcholů planety.

Početné porotě, která bude hodnotit soutěžní filmy, předsedá český literát, cestoval, scénárista a režisér Tomáš M. Cigánek. K dalším porotcům patří například filmový historik a publicista Pavel Taussig, kameraman Miloň Terč, ředitel QQ studia Ostrava Vladimír Mráz nebo dramaturg České televize Martin Novosad.

Ostravská televize je zastoupena i v soutěži. Režisérka Petra Všelichová se přihlásila například s přírodopisným filmem o krásách Národního parku České Švýcarsko.