Za rok bude jasno v tom, kdo a jak znečišťuje ovzduší v MS kraji

Ostrava - Průmysl, doprava, domácí kotle nebo Polsko – Moravskoslezský kraj bude mít jasno v tom, kdo je zodpovědný za znečištění ovzduší. Vědci z ostravského zdravotního ústavu zkoumají přesné složení toxického prachu, který region pravidelně zamořuje. Dosud nejpřesnější výzkumný projekt potrvá dva roky. Stojí 38 milionů a z větší části ho platí Evropská unie.

Jako kriminalisté hledají otisky prstů, budou vědci pátrat po stopách znečišťovatele. Chemická analýza nasbíraných vzorků jim prozradí, kdo přesně škodlivou látku do ovzduší vypustil. „My opravdu vezmeme prach, který pochází přímo z toho zdroje, takzvané emise, na komíně, na technologii, na filtru a potom vezmeme do páru k tomu vzorek toho venkovního ovzduší, toho prachu, který dýcháme a budeme hledat podobnost ve složení těch dvou vzorků,“ popisuje Jiří Bílek ze Zdravotního ústavu Ostrava. Kdo má na znečištění jaký podíl? Pevná data zatím chybí. 80 procent průmysl, 10 doprava a 10 lokální topeniště – nejčastější odhad ekologů. Je v rozporu s třetinovými podíly uváděnými nejčastěji městem a krajem. Vliv Polska – odhady se také liší. Díky novým výzkumům bude jasno. Detailními mapami se bude řídit i krajský úřad – podle nich ušije na míru návod na zlepšení ovzduší pro konkrétní místo.

Jedinečný je výzkum také tím, že zaostří i na běžnými metodami nerozpoznatelné nanočástice prachu. Ty jsou člověku nebezpečné tím, že hluboko do těla dopraví toxické látky. První čísla Zdravotní ústav Ostrava zveřejní už za rok. Kompletní soubor map s trasami, po kterých jedovaté látky Moravskoslezským krajem putují, bude na stole na jaře roku 2015.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod