Hasiči cvičili požár zásobníků nafty

Sedlnice - Požár zásobníku s naftou a také přilehlého lesa u nádraží v Sedlnicích se dnes učila zdolat stovka hasičů z Novojičínska a Ostravy. Velkokapacitní sklady pohonných hmot patří k místům s největším rizikem vzniku rozsáhlého požáru. Cvičení se v nich proto musí konat pravidelně.

Hromadný příjezd hasičů, tak by tomu při ostrém zásahu asi nebylo. Zbytek cvičení už ale realitě víceméně odpovídal. Podle scénáře začala hořet nafta v záchytné jímce velkokapacitní nádrže o objemu téměř 10 milionů litrů paliva. Hasiči musí nejdřív ochlazovat okolí. Požáry nádrží s palivem patří k nejsložitějším vůbec. Prioritou hasičů je udržet oheň v rámci konstrukce zásobníku. Zásobníky jsou povinně vybaveny signalizačními čidly. O vzniku ohně by se tak obsluha měla dozvědět v řádu sekund. Automatické hasicí zařízení zasáhne jako první.

Komplikace: oheň přeskočil na nedaleký les. Zatímco hasiči jej skrápějí tisíci litry vody, plné ruce práce mají také pracovníci mobilní laboratoře. Hlídají čistotu vody a také vzduchu. „Nedaleko za lesem leží obec Sedlnice, po poradě s velitelem zásahu jsme se rozhodli, že pojedeme do Sedlnice a zkusíme proměřit, zdali ty koncetrace jsou únosné,“ popisuje laborantka chemické laboratoře HZS MS kraje Kateřina Rogovská. „V případě nepříznivých klimatických podmínek a nevhodného směru větru by došlo k omezení letového provozu na blízkém letišti Mošnov,“ dodává velitel zásahu Jan Němeček. Reálný zásah by si vyžádal nasazení stovek hasičů ze širokého okolí. Při požáru rafinerie před 15 lety v Litvínově zasahovalo přes 1000 hasičů po celý týden.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)