Radnice v Brně zmírnila podmínky pro žadatele o startovací byty

Brno - Brněnský magistrát zmírnil kvůli malému zájmu podmínky pro získání takzvaných startovacích bytů s výhodným nájemným. O byty stále mohou žádat jen mladé páry, nově to ale nemusejí být manželé a spoření může mít uzavřené jen jeden z dvojice. V městské části Kohoutovice je takových bytů 44, podmínky dosud splnilo deset uchazečů, řekl náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Město kvůli nezájmu přemýšlelo i o převedení startovacích bytů na bydlení pro seniory, nakonec ale zmírnilo podmínky. „Podpora startovacího bydlení je založená na tom, že z páru by měla vzniknout rodina. Proto jsme podmínku dvojice nechali,“ vysvětlil Pospíšil.

Alespoň jeden z páru by měl mít uzavřené stavební spoření, aby dvojice prokázala, že má zájem řešit své bydlení do budoucna. Startovací byty lidé mohou využívat maximálně pět let. Za těchto podmínek budou platit nájem 50 korun za metr čtvereční. Byty jsou rozlohou spíše menší.

Pro zájemce je nyní volných 34 bytů, žádosti mohou podávat od 15. října do 13. listopadu. Do výběrového řízení budou zařazeni i lidé, kteří se hlásili v minulosti a nesplnili podmínky.

Vydáno pod