Ostravští činoherci nastudovali Filipa Oscara Wildea podle nového překladu

Ostrava - První činohrou nové sezóny v Národním divadle moravskoslezském je osvědčená konverzační komedie Oscara Wildea Jak je důležité mít Filipa. V hlavních rolích diváci uvidí Igora Orozoviče, Vladimíra Poláka, Andreu Mohylovou a Petru Lorencovou.

Vrcholné dílo tohoto spisovatele narozeného roku 1854 v Dublinu nastudoval soubor pod vedením režiséra Víta Vencla podle nového překladu Pavla Dominika. Dramaturgyní je Klára Špičková.

„Nastudování hry jsme pojali podle našeho názoru v souladu s autorovým záměrem: v podstatě se jedná o absurdní komedii, kterou je třeba hrát „navážno“, aby divák těm situacím uvěřil,“ uvedla Špičková.

Režisér Vencl dodal, že cílem bylo přistoupit k Filipovi poctivě, tak jak si toto bravurně napsané dílo zaslouží, avšak ne všichni inscenátoři to tak dělají. „Zdánlivá snadnost a vtip svádí k tomu vnímat jen první plán, ale ten text má mnohem hlubší smysl. Naráželi jsme na to při zkouškách. Dosáhnout lehkosti se dá jen tvrdou prací,“ uvedl režisér.

Hlavními hrdiny jsou dvou mladí floutci, kteří se zaplétají do lží. Důležité jsou i dvě krásné slečny, kvůli kterým se mladíci dost snaží.

Hra The Importace of Being Earnest byla s obrovským úspěchem uvedena poprvé v roce 1895. Wilde napsal během svého života několik dalších nesmrtelných děl jako je román Obraz Doriana Graye, novelu Strašidlo cantervillské nebo pohádky Šťastný princ. Z dalších divadelních her, které činoherci znovu a znovu uvádějí, patří také Ideální manžel.

Premiéra bude v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě 18. října.