ČIŽP šetří únik kontaminované vody ze skládky do potoka

Slavičín (Zlínsko) - Skládku komunálního odpadu ve Slavičíně na Zlínsku šetří policie i inspekce životního prostředí. Její provozovatelé jsou podezřelí z vypouštění jímací nádrže, do které se shromažďují průtokové vody ze skládky. Obsah nádrže měli vypouštět přímo do místního potoka. Jakékoliv podezření ze zamoření okolí ale odmítají.

„Nelze vyloučit, že někdo úmyslně vypustil skládkové vody z jímky mimo těleso skládky,“ řekl starosta města Slavičín Jaroslav Končický. Radnice je jedním z vlastníků skládky. Druhým vlastníkem je luhačovická společnost Joga. Její ředitel Josef Gabryš podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Ten měl na čtyřech místech poškodit fólii jímací nádrže.

K vypouštění kontaminované vody mělo dojít už jednou letos v lednu. Dokládají to fotografie, které pořídili odpůrci skládky. Inspekce se teď snaží vypátrat, jestli za incidenty stojí provozovatel skládky, který chce ušetřit, nebo neznámý vandal. „Zjišťujeme, zdali je skládka provozována v souladu s platnými provozním řádem. Zahájili jsme správní řízení, které může skončit výzvou k nápravě nebo uložením pokuty,“ uvedla mluvčí ČIŽP Simona Cigánková.

Inspekce skončí vyšetřování do začátku příštího roku. Opakování vypouštění má zabránit nová kamera nad nádrží, jejíž obraz bude už brzy dostupný i na webových stránkách radnice.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod