Noclehárny pro bezdomovce se připravují na zimu

Ostrava - S přicházejícím chladným obdobím se na příliv lidí bez přístřeší připravují také denní centra a noclehárny v kraji. Kapacity se příliš nezmění, podle zkušeností z poslední tuhé zimy by měli všichni bezdomovci místo v teple bez problémů najít. Ceny za přenocování se pohybují do 50 korun.

Jiří Holenka z Ostravy žije na ulici přesně rok. Zatím přespává pod širákem, na zimu se ale chystá přestěhovat do zařízení ostravské charity na ulici Lidická. „Až řeknou, že se tam spí přes noc, tak tam půjdu. Už jsem tam byl i loni, jak byly ty mrazy,“ říká. Charita přidá postele do místnosti denního centra až při teplotách pod bodem mrazu. Teď jsou ještě složené ve skladu. „Lůžek bude 20 pro muže a 10 pro ženy. Samozřejmě, že flexibilně, kdyby byly nějaké extrémní mrazy, můžeme navyšovat,“ uvedl vedoucí nízkoprahového denního centra Ivo Křížka. V Ostravě bude letos k dispozici 138 lůžek na noclehárnách. Dalších 120 židlí přibude pro případ nouze. „Zkušenosti z loňské zimy jsou takové, že ta kapacita byla dostatečná, byla naplněná z 80 až 90 procent s tím, že byla proměnlivá,“ tvrdí mluvčí Magistrátu města Ostravy Andrea Vojkovská.

Novou noclehárnu s 12 lůžky otevřeli tento týden v Charitním domě v Novém Jičíně. Zájemci tady mohou tři dny v měsíci přespat úplně zdarma. Podle sčítání lidu žije na severu Moravy nejvíce bezdomovců v zemi. V kraji je 16 stálých nocleháren. I přes příchod chladného počasí zatím lidí příliš nepřibylo. „Pro naše uživatele je ještě docela teplo, ale přes zimu očekáváme větší zájem,“ řekla sociální pracovnice Azylového domu Kopřivnice Radmila Gliwitzky.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Ostravská Armáda spásy má dobré zkušenosti s přestupem klientů noclehárny do azylového domu. Lidé tak získají stálé lůžko. „Za poslední měsíc dejme tomu to bylo 10 lidí, kteří se takhle jakoby posunuli dál, z čehož máme velkou radost,“ prozradil vedoucí centra sociálních služeb Armády spásy Daniel Cieślar. Noc na noclehárně stojí od 30 do 50 korun. V ceně je použití sprchy a často i večerní polévka.

Vydáno pod