Lidé si vyberou budoucí vedení krajů, začaly volby

Brno – Ve dvě hodiny se otevřely volební místnosti a Češi mohou po čtyřech letech znovu hlasovat o složení svých krajských zastupitelstev. Ve čtyřech obvodech na Zlínsku a jižní Moravě se potom rozhoduje i o novém obsazení křesel v Senátu. Jako tradičně i tentokrát probíhají volby během dvou dní; v pátek je možné hlasovat do 22 hodin, v sobotu je možné přijít k urnám od 8. do 14. hodiny. ČT24 divákům nabídne kompletní volební servis, studio s Václavem Moravcem a Marcelou Augustovou začíná v sobotu ve 13:30.

V Jihomoravském kraji budou lidé ve více než 1 400 volebních místnostech vybírat 65 členů zastupitelstva. Na výběr budou mít z 23 kandidujících subjektů, obyvatelé Břeclavi a části Brna navíc volí i dva senátory. Zlínský kraj je menší, má proto jenom 45 zastupitelských křesel, o která se uchází celkem 22 politických subjektů. I v tomto regionu budou někteří volit svého senátora, a to lidé na Zlínsku a Vsetínsku. Pokud nikdo ze senátních kandidátů v prvním kole nezíská nadpoloviční většinu hlasů, čeká voliče o týden později druhé kolo, kdy budou vybírat ze dvou nejúspěšnějších kandidátů. 

No comment: Volby ve zlínském "paneláku" (zdroj: ČT24)

Nejtypičtějším místem, kde se volby konají, jsou školní budovy. Zaměstnanci škol, někdy za pomoci starších studentů, proto dnes vyklízeli třídy a měnili je ve volební místnosti. Žáci dostali buď mimořádné volno, nebo pro ně ředitelé vymysleli náhradní program mimo školu. Naopak více práce budou mít o tomto víkendu brněnští strážníci, 60 jich bude před volebními místnostmi dohlížet na pořádek.

Jak na hlasování? Letošní volby přinesly pár novinek

Hlavní letošní novinkou jsou voličské průkazy. Poprvé v historii krajských voleb nemusí lidé volit tam, kde bydlí. Kdo si na úřadě vyřídil voličský průkaz, může jít hlasovat i jinde, ale jen ve svém kraji. Totéž platí i pro volby senátní, s voličským průkazem lze volit kdekoliv v celém příslušném obvodu.

Hlasování do Senátu je jednoduché. Na každém lístku je jenom jedno jméno, volič si tedy vybere svého favorita, vloží lístek do obálky a ten vhodí do urny. S krajským zastupitelstvem je situace komplikovanější. I tady do obálky může volič vložit maximálně jeden lístek, ale má dvě možnosti: buď na něm nebude nic upravovat, a podpoří tak celou stranu, nebo zakroužkuje maximálně čtyři kandidáty, kterým pak dá svůj preferenční hlas.

  • Školy dnes daly žákům volno nebo měly alternativní program zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4036/403541.jpg
  • Někde pomáhali s přípravami studenti zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4036/403534.jpg
  • Některé děti mají díky volbám volno ze školy zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4035/403485.jpg
  • Ve volební místnosti nesmí chybět státní znak zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4036/403535.jpg

Nejmladší kandidátka

Nejmladší ze všech 846 kandidátů je osmnáctiletá Kristýna Daňhelová. Osmnáctiletá studentka hradišťského gymnázia na sebe upozornila v soutěži Hlas ČeskoSlovenska. Teď chce zabodovat na politické scéně. Do krajských voleb vstupuje jako číslo 45 na kandidátce sdružení za Morální Očistu Regionu.

Nejdelší sčítání

Kolem sobotních osmi hodin večer by mohly být hlasy v kraji sečteny. S jedinou výjimkou, kterou bude Újezd u Černé Hory. Tamní obyvatelé si budou zároveň volit i obecní zastupitelstvo. „Protože tyto volby budou končit až v sobotu ve 22 hodin, bude celkový zápis o výsledku krajských voleb podepsán až někdy po půlnoci ze soboty na neděli,“ vysvětlila vedoucí správního oddělení jihomoravského krajského úřadu Eva Sychrová. Na výsledky z Újezdu tak bude čekat celý Jihomoravský kraj.

Nejmenší okrsek

Ve volebním okrsku vojenského újezdu Březina na Vyškovsku vyhlíží každého voliče. Okrsek je sice svými 16 tisíci hektary stejně veliký jako celé Lichtenštejnsko, volí tu ale jen tři lidé. Ve volební komisi ale musí sedět minimálně 4 lidé, tedy paradoxně o jednoho víc, než může dorazit oprávněných voličů. O to jednodušší má pak komise sčítání hlasů, volební výsledek znají snad první z celé republiky.