4TET si zanotoval s brněnskou filharmonií

Brno - Čtveřice vynikajících  zpěváků v podobě populárního seskupení 4TET v doprovodu brněnské filharmonie – kombinace, která zaručuje kvalitu. Vokální skupina okolo Jiřího Korna svůj repertoár upravila pro symfonický orchestr úplně poprvé – výsledek mohli včera večer posoudit diváci v brněnské Wanieck Gallery.

Jiří Korn, David Uličník, Jiří Škorpík a Dušan Kollár – čtveřice, která právě v těchto dnech slaví deset let společného vystupování. Koncerty vyprodali už nesčetněkrát. Včera poprvé trochu v jiném hávu – za zády se symfonickým orchestrem.

„4TET je dnes projekt desetiletý, dospělý, který si může dopřát takové krásné věci, jako jsou teď dva koncerty v Brně se symfonickým orchestrem,“ řekl Jiří Šopík.

NO COMMENT: Ochutnávka z koncertu 4TETu s Filharmonií Brno (zdroj: ČT24)

Velká brněnská premiéra

Podle manažerky orchestru Filharmonie Brno Blanky Šaffkové je to vůbec poprvé, kdy byla tvorba 4TETu upravena pro velký orchestr. Plány na společné vystoupení vznikly před rokem a půl.

„Samotné zkoušení trvalo necelý týden. Nejdříve zkoušel jen orchestr s dirigentem, v pondělí přijel i 4TET a zkoušelo se to všechno dohromady,“ popsala přípravy Blanka Šaffková. „Je to velká premiéra a brněnští diváci mohou být rádi, že jsou u toho,“ dodala. 

„Pro nás je to velký zážitek. A doufáme, že i pro diváky,“ doplnil Jiří Korn.

Zatímco první polovina patřila především skladbám amerického skladatele Leonarda Bernsteina, zazněly i písně z opery Candide nebo West Side Story a nechyběly ani netypické aranže populárních i lidových písní.

Na páteční večer se chystá repete

„Moc se nám to líbilo, máme úžasný zážitek. Moc nás to spojení potěšilo. Bylo to zase něco jiného,“ neskrývala nadšení jedna z návštěvnic po koncertu.

Výjimečný zážitek si nenechalo ujít více než 650 diváků, stejný počet lidí má už teď koupený lístek na dnešní večer, kdy 4TET spolu s filharmonií koncert zopakují.

Vydáno pod