Zámek v Čechách pod Kosířem se pyšní opravenou oranžérií

Čechy pod Kosířem - Unikátní oranžérie v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku je zachráněná. Vlastivědné muzeum v Olomouci se společně s Olomouckým krajem pustili do oprav doslova minutu před dvanáctou. Dvaadvacetimilionová injekce do zámku stačila na kompletní rekonstrukci této pseudogotické památky a taky na proměnu schodiště a tří zámeckých sálů.

Poničená dlažba, rozbité okenní tabule, nefunkční teplovodní kanál, který v minulosti pomáhal udržovat stálou teplotu důležitou pro pěstování exotických rostlin – v tak dezolátním stavu byla tato významná památka ještě letos v lednu.

„Jediné, co se dalo zachránit, byly nosné konstrukce obvodového prosklení. Střecha, ta se zachránit nedala, byla napadená dřevomorkou, navíc musela být kompletně vyměněna podlaha,“ uvedl starosta Čech pod Kosířem Milan Kiebel.

Starosta Čech pod Kosířem Milan Kiebel o rekonstrukci oranžerie (zdroj: ČT24)

Místo, kam jezdil odpočívat malíř Mánes

Několikaměsíční náročné opravy udělaly z ruiny znovu architektonický skvost. Zachovalo se to nejvzácnější – portál, který navrhoval Josef Mánes. Ten na zámku často pobýval.
„Pozvání hraběcí rodiny využíval většinou k relaxaci, protože Praha přece jenom tehdy nebyla českým umělcům moc nakloněná. Dá se říct, že většinu stěžejních děl namaloval právě tady,“ řekl správce zámku Jaromír Král.

Teď opravená oranžérie nabídne místo k odpočinku návštěvníkům zámeckého areálu. „Veřejnosti bude zpřístupněna na začátku nové turistické sezony,“ přislíbila mluvčí Vlastivědného muzea v Olomouci Renáta Fifková. „Plánujeme ji využít jako zázemí pro návštěvníky parku. Bude tady posezení, kavárnička, chceme tady pořádat i výstavy,“ doplnila Fifková.

Rekonstrukce oranžérie v Čechách pod Kosířem
Zdroj: ČT24/kr-olomoucky.cz

Zato samotný zámek si bude muset na otevření ještě počkat. Nové podlahy, dveře, omítky a rekonstruovaná kamna zatím získaly jen tři sály jižního křídla. Stopy socialismu a mnohaletého působení dětského domova ze zámku hned tak nezmizí.

Dělníci se do zámeckého areálu vrátí na jaře. Druhá etapa oprav spolkne 44 milionů. „V zámku plánujeme v budoucnu otevřít výstavní prostory archeologie, depozitář, technické a administrativní zázemí. Ve druhém podlaží jižního křídla chceme otevřít zámeckou expozici se zaměřením na Josefa Mánesa a na původní majitele zámku – rod Sylva Taroucca. V západním křídle vybudujeme výstavní prostory etnografie Hané, dějin zámku a také prostory pro krátkodobé výstavy,“ upřesnil plány kraje hejtman Martin Tesařík (ČSSD).

Návštěvníkům se zámecký areál v plné parádě otevře začátkem roku 2014.

Zámecký areál v Čechách pod Kosířem (do roku 1925 Čechy na Hané) leží na úpatí kopce Velký Kosíř, v kraji spojeném se jménem českého malíře Josefa Mánesa. Ve 14. století pravděpodobně na místě dnešního zámku stála vodní tvrz, obklopená dvěma rybníky. V 15. století tvrz začala chátrat. Až do počátku 18. století se často měnili majitelé panství a tvrze z řad domácí šlechty. Počátkem 18. století byla tvrz přestavěna na barokní čtyřkřídlý zámek s průčelím obráceným na jih.

V roce 1768 koupil panství císařský tajný rada Emanuel Tellez Menezes a Castro Silva -Taroucca, pocházející ze starého portugalského rodu. Jeho potomci vlastnili panství až do roku 1945, poté byl zámek zestátněn. V letech 1995 až 1996 zámek získal nové fasády, interiéry však chátraly dále.

Areál zámku a rozsáhlého parku Čechy pod Kosířem jsou zapsány do státního seznamu nemovitých kulturních památek. Zámek i park jsou ve vlastnictví Olomouckého kraje. V listopadu 2008 byl areál svěřen do správy Vlastivědného muzea v Olomouci, příspěvkové organizace kraje.