PechaKucha Night Ostrava inspirovala podeváté

Již po deváté se v sobotu 13. října v centru Ostravy uskutečnilo inspirativní setkání architektů, designérů, fotografů a dalších umělců jménem PechaKucha Night Ostrava. Tentokrát byl prostor zvolen velmi netradičně – celá akce se konala v Evangelickém kostele na Husově náměstí.

PechaKucha Night je událostí, která se pořádá v mnoha velkých městech na celém světě, svůj původ však má v Japonsku.  Odtud také pochází exotický název „peča kuča“ – v japonštině se jedná o citoslovce zvuku konverzace. Volný překlad by mohl znít „Noc tlachů“.

Výjimečnost celé akce spočívá především ve formátu a v neformální atmosféře. Začínající umělci i špičky svých oborů s mnoha oceněními a známým portfoliem, všichni se zde setkávají a prezentují své myšlenky a nápady. Každá prezentace je pak striktně časově omezena – 20 snímků, každý 20 vteřin. Celkem tak má každý účinkující přesně 6 minut a 40 vteřin na to, aby publiku předal své myšlenky.

„PKNO, jak celé akci říkáme, se koná pokaždé jinde. Chceme totiž, aby návštěvníky inspiroval i prostor, ve kterém se nacházejí, nejen naši prezentující,“ říká jeden z pořadatelů, Jiří Vicherek. Deváté vydání navštívilo Evangelický kostel v centru Ostravy, v minulosti se však PechaKucha Night konala například v Dole Michal, kině Vesmír nebo v Magistrátu města Ostravy.

Celkem deset umělců mělo možnost ukázat svou tvorbu a okomentovat ji před extrémně vnímavým publikem.

Jako první se mikrofonu ujala autorská dvojice Puk-puk, kteří ukázali svůj projekt slováckých motivů v moderním světě. Vzápětí už z kazatelny promlouvala Silvie Štefková, designérka z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Roman Šedina svou prezentací dokázal, že porcelán je stále živé odvětví – jeho vlastní značka LIMITED, orientující se na design nekonvenčního autorského porcelánu v limitovaných sériích patří mezi české špičky. Lukáš Veverka, režisér a výtvarník zase nostalgicky odprezentoval, co všechno se stalo v roce 1982, v roce, kdy se narodil.

Po přestávce vystoupil Lukáš Patterman, který s nadšením mluvil o své značce Pattern, o spojení oděvního designu a hudby. Kvůli nemoci pak došlo k malé změně programu a místo Nastassiae Aleinikavové vystoupily Kristýna Javůrková, talentovaná oděvní návrhářka, a Vendula Knopová, studentka reklamní fotografie. Ta prezentovala svou volnou tvorbu a její prolínání se snímky produktů.

Marek Ehrenberger, mimo jiné i autor plakátu k deváté PKNO, s velkou energií představil své nejnovější práce. Rostislava Koryčánek, dosavadní šéf Domu umění města Brna, pak mluvil o architektuře z pohledu ne-architekta.

Organizátoři si pro návštěvníky připravili na závěr ještě jedno překvapení. Pouze s mikrofonem vystoupil zpěvák Patrik Kedzierski, který předvedl velkolepou show ve stylu Bobby McFerrina a rozezpíval tak celý kostel.

Následná afterparty, při které měl DJ Forma svůj aparát přímo u oltáře, pak byla sama o sobě nevídaným zážitkem.

Desátá PechaKucha Night Ostrava už je za dveřmi – bude se konat v sobotu 15. prosince v multikulturním centru Gong, v Dolní oblasti Vítkovic. Pokud se sál podaří naplnit, Ostrava se stane třetí největší PechaKucha Night na světě, hned po Tel Avivu a Londýnu.

Vydáno pod