Zámek ve Veselí nad Moravou navštívila hraběnka Chorinská

Veselí nad Moravou – Hraběnka Chorinská, poslední žijící obyvatelka zámku ve Veselí nad Moravou, navštívila své rodiště a prošla se místy, kde vyrůstala. Klasicistní zámek je dnes v havarijním stavu. Současný vlastník ho chce zrekonstruovat a proměnit na hotel.

Její rodina tu žila od 30. let 18. století, ona sama na zámku vyrůstala do svých osmnácti let. Rodina Chorinských musela své panství opustit po válce v roce 1945. Od té doby žije ve Vídni. Dnes se po zámku a jeho okolí procházela hraběnka Marie Anna Chorinská znovu.

Po roce 1945 zámek připadl městu a dál chátral, nezměnili to ani soukromí majitelé, kteří památku koupili v dražbě. Teď se rozlehlému zámku, zdá se, blýská na lepší časy. Slovenská firma z něj chce vybudovat čtyřhvězdičkový hotel. Začalo se vyklízecími pracemi.

„Paralelně se zpracovávala projektová dokumentace, nejdříve projektová studie, která se vyvíjela dost dlouho, protože se hledalo nejlepší využití jednotlivých prostorů,“ uvedla jednatelka firmy Eva Hamašová Prvá. Nad tím, jak vypadá projekt a jak práce postupují, dohlíží i samotná hraběnka. Zámek jí už sice nepatří, o jeho osud se ale stále zajímá.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Důkazem je i tato návštěva před začátkem rekonstrukce. Se záchranou statiky by se mělo začít v nejbližších měsících. Kdy bude obnova za desítky milionů korun kompletní, si ale majitelé netroufají odhadnout. Součástí zrekonstruovaného zámku má být i prohlídková trasa, která připomene jeho historii.

Vydáno pod