V areálu Zetoru hořelo, hustý dým zahalil okolí

Brno - Hala se skladem odpadového materiálu vzplála dnes ráno v areálu Zetoru v Brně-Líšni. Okolí na několik desítek minut zahalil hustý dým, před devátou hodinou dostali hasiči požár pod kontrolu. Požár vznikl kvůli vlhké biomase, která byla v hale uskladněna.

Požár ve zděné budově vypukl krátce po sedmé hodině ráno. Plameny zasáhly hromadu odpadů na ploše 10 krát 20 metrů. „Šlo o požár rozdrceného paliva do cementárny. Zásah byl velmi komplikovaný kvůli kouři v hale. Materiál byl navíc ve skladě na několikametrových hromadách, to znamená, že hrozilo propadnutí hasičů nebo jejich zavalení skladovaným materiálem,“ popsal náčelník štábu hasičů Tomáš Richter.

Na místě zasahovalo šest desítek profesionálních i dobrovolných hasičů. Postarali se také o to, aby se požár nerozšířil na vedlejší sklad pneumatik. Proto hasiči i z druhé haly vyskladnili pneumatiky a dohašovali části skladu pneumatik a střešních konstrukcí.

NO COMMENT: Hašení požáru v areálu Zetoru (zdroj: ČT24)

Zásah hasičům komplikoval také hustý dým, který zahalil okolí Zetoru v městských částech Líšeň, Vinohrady, Židenice a Juliánov. Policisté proto vydali varování, aby obyvatelé co nejméně větrali a omezili pobyt venku. Odborníci z chemické laboratoře proto na šesti místech měřili hodnoty škodlivin v ovzduší. „Hasiči nenaměřili žádné škodlivé látky, ale samozřejmě byl požár v částech Brna cítit,“ vysvětlil Richter.

Dým se krátce po deváté hodině, kdy hasiči dostali oheň pod kontrolu, přestal šířit. „Hlídky v daných lokalitách ukončily varovná hlášení předávaná občanům z projíždějících vozidel městské policie prostřednictvím tlampačů,“ řekl mluvčí městské policie Pavel Šoba.

Požár vypukl mimo výrobní prostory firmy v místě, které má pronajaté společnost .A.S.A. „Důvodem požáru je uskladnění vlhké biomasy, která začala hořet. Technický stav budovy odpovídal všem bezpečnostním normám,“ řekl výrobní ředitel Zetoru Marián Lipovský. Při požáru nikdo nebyl zraněn.