Preferenční hlasy zamíchaly pořadím na kandidátkách. Mnohé překvapily

Brno/Zlín - Od letošního roku mají preferenční hlasy voličů podstatně větší váhu než v minulých krajských volbách. Některým kandidátům takzvané kroužkování připravilo opravdové překvapení. Například lékaře Vlastimila Válka, který chtěl svojí kandidaturou podpořit stranu TOP 09, kroužky voličů vynesly z 24. místa na čtvrté. Tím mu zajistily zastupitelský mandát.

Dvaapadesátiletý lékař Vlastimil Válek už teď zastává spoustu zodpovědných funkcí. Je profesorem medicíny a předsedou Akademického senátu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, od roku 2001 působí jako přednosta radiologické kliniky Fakultní nemocnice Brno a letos byl navíc jmenován náměstkem jejího ředitele. Jako uznávaný odborník v oboru radiologie je členem několika lékařských společností.

Na volebním lístku jihomoravské TOP 09/STAN do krajského zastupitelstva se ocitl až na 24. místě jako nezávislý kandidát. Že by mohl usednout v křesle zastupitele, proto nečekal. Voliči mu však svými preferenčními hlasy dali jasně najevo, že ho v krajském zastupitelstvu chtějí. Díky nim získal jeden z pěti mandátů, které strana ve volbách vybojovala.

Příjemné překvapení i pocit obrovské zodpovědnosti

Válek neskrývá překvapení, ale ani radost. „Volali mi to v sobotu večer. Hrozně mě to potěšilo. Je to zodpovědnost, které si velmi vážím,“ řekl. 

Jak se mu podařilo zaujmout tolik voličů? „Kde jsem získal nejvíc preferenčních hlasů, těžko říct. Neměl jsem žádnou kampaň, ale dlouho jsem zpíval v různých sborech, odkud mám spoustu kamarádů. Jsem lékař a profesor, mám mnoho studentů. Před lety jsem pracoval pro Červený kříž. Takže si myslím, že pro lidi nejsem úplně neznámý,“ dodal s úsměvem.

Rozhovor s novým krajským zastupitelem Vlastimilem Válkem (nez. za TOP 09/STAN) (zdroj: ČT24)

Vlastimil Válek v politice není žádný nováček. V současnosti je zastupitelem za Brno-Líšeň a ve dvou posledních letech působil v poradním sboru hejtmana Michala Haška (ČSSD) pro oblast zdravotnictví. „Myslím si, že i díky členství v různých organizacích mám představu o koncepčních záležitostech a legislativních možnostech,“ tvrdí lékař. V krajské politice bude jeho hlavní oblastí zdravotnictví. „Doufám, že něčemu opravdu pomůžu a nezklamu své voliče,“ uzavřel.

„Skokanem“ Zlínského kraje je agronom Čuba

Kroužky voličů zapůsobily i na někdejšího předsedu legendárního zemědělského družstva ve Slušovicích Františka Čubu. Šestasedmdesátiletý agronom kandidoval z posledního místa za zlínské zemanovce (SPOZ). Prý ho k tomu přesvědčil Miloš Zeman.

Kandidatura Františka Čuby měla být spíš gestem na podporu strany, po zvolení ve skutečnosti netoužil. Jaké však bylo jeho překvapení, když ho voliči „vykroužkovali“ rovnou na první místo. Díky 2 350 preferenčním hlasům předběhl dokonce lídra kandidátky Lubomíra Nečase. Přestože hned po vyhlášení výsledků zvažoval, že se svého mandátu vzdá ve prospěch dalšího kandidáta v pořadí, nečekaná podpora lidí mu nakonec přece jen politické ambice vdechla.

„Teď už nesmím cuknout. Oslovila mě spousta lidí, kteří by to brali jako zradu,“ nechal se slyšet na nedělní konferenci strany. V zastupitelstvu se hodlá věnovat především zemědělství. Co se případné koalice týče, Čuba nemá vyhraněný názor. „Je mi jedno, kdo vládne. Důležité je, co dělá. Mám ale názory levicové,“ poznamenal Čuba s tím, že si dovede představit i koalici zemanovců s ČSSD a komunisty.

Čuba už před volbami zaujal svým návrhem na využití holešovské průmyslové zóny. Podle něj by se v ní měla ve sklenících pěstovat zelenina a květiny, čerpat a prodávat hostýnská voda, část areálu by měla sloužit polnímu hospodářství a v části by mělo vzniknout zázemí pro turisty.

Fenomén kroužkování

Voliči v krajských volbách mohli dávat preferenční hlasy svým oblíbencům a některé tak posunout i z takzvaných nevolitelných pozic nahoru. Každý z nich mohl zakroužkovat až čtyři lidi na kandidátce. Od letošního roku platí novela po vzoru parlamentních voleb, která posiluje vliv preferenčních hlasů tím, že snižuje jejich procentuální podíl nutný k posunutí kandidáta do čela tabulky. Podle politologů novela snížila vliv vedení krajských partají při sestavování kandidátek, měla by přispět k celkovému zpřehlednění systému a zamezení kšeftování s místy na kandidátkách.

Nejvíce kroužků získal lidovec Juránek

Celorepublikovým rekordmanem letošních krajských voleb v počtu preferenčních hlasů se stal jihomoravský lídr KDU-ČSL Stanislav Juránek. Od voličů získal přes 21 tisíc kroužků, které mu zajistily celostátní prvenství. Druhý za Juránkem je hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD), třetí místo obsadil bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)