Šternberská nemocnice se zřejmě rušit nebude

Šternberk - Komplikace pro tisíce pacientů by znamenalo zrušení šternberské nemocnice. I tato varianta přitom byla podle neoficiálních zpráv ve hře kvůli úsporám, ke kterým přistupuje Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ta se ale brání a tvrdí, že nemocnici rušit nechtěla a šlo jí pouze o snížení počtu lůžek.

Překvapení a nesouhlas. To způsobila zpráva o možném neprodloužení smluv mezi Středomoravskou nemocniční provozující šternberskou nemocnici a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která má v České republice nejvíce klientů. Obě strany nyní hledají možnost, jak se dohodnout. „Nemocnice zajišťuje péči pro horské oblasti Nízkého Jeseníku s velmi špatnou dopravní dostupností. Proto doufáme, že se pojišťovnou na konečné podobě struktury lůžkové péče nakonec shodneme,“ vyjádřila se mluvčí skupiny Agel Hana Szotkowská.

„Diskutují se návrhy na snížení počtu lůžek ve vybraných odbornostech, jako je například chirurgie, interna nebo neurologie. A to se týká celé Středomoravské nemocniční nikoli pouze nemocnice ve Šternberku,“ uvedla mluvčí VZP Anna Veverková. Šternberská nemocnice patří dlouhodobě k nejlépe hodnoceným nemocnicím v České republice z pohledu spokojenosti pacientů. Ve spádové oblasti pod ní patří 60 tisíc obyvatel. Proti rušení šternberské nemocnice se zvedla vlna nevole lidí z celého okolí. Pod petici na její zachování se podepsalo více než 10 tisíc lidí. Podle zástupců pojišťovny by ale bylo zrušení jakékoli nemocnice v současné chvíli krajním řešením. Šternberská nemocnice je vyhlášena především svou porodnicí. Za rok se tady narodí na tisíc dětí.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)