Řidiči s výměnou pneumatik otálejí

Ostrava - Autoservisy začínají navštěvovat první řidiči, kteří si chtějí nechat přezout své auto. Řada lidí ale šetří a jezdí celoročně na zimních pneumatikách. Takový je podle prodejců trend v posledních letech. I tito řidiči by ale s návštěvou autoservisu neměli otálet.

Aleš Drozd vede autoservis pět let. Už druhým rokem si všímá, že pneumatiky si před zimou nechává měnit čím dál více lidí. Od loňska totiž platí, že pokud je na silnici od 1. listopadu sníh, led nebo námraza, musí mít auto zimní obutí. Většina řidičů ale přezutí nechává na poslední chvíli.

Drahé pohonné hmoty vedou podle prodejců řadu řidičů k tomu, aby šetřili. Třeba i na pneumatikách. Nekupují ty letní. „V letošním roce velká část motoristů dojíždí zimní pneumatiky, na kterých jezdili i přes léto, takže je velká poptávka po zimních pneu,“ potvrdil majitel pneuservisu Miroslav Staněk. Odborníci lidem, kteří jezdí na zimních pneumatikách celoročně a nové nechtějí, ale radí: nezapomeňte si je vždy před zimou nechat zkontrolovat.

Za poslední tři roky se v Moravskoslezském kraji v zimě stalo přes 8 tisíc dopravních nehod. Viníkem bývají často i sjeté, byť zimní pneumatiky. Použití nevhodných pneumatik trestají i pojišťovny. Řidiči nemusí v případě dopravní nehody dostat plnou částku z havarijního pojištění.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)