Ostrava má unikátní pexeso z exteriérů a interiérů významných staveb

Ostrava - Touha popularizovat často podceňovanou ostravskou architekturu přivedla historika architektury a jeho spolupracovníky k tomu, že si trochu pohráli se zásadními stavbami města Ostravy a vyzývají k tomu i ostatní. Vzniklo unikátní pexeso – Ostravské interiéry.

Pro první uvedení pexesa si tým autorů vybral nejstrší ostravskou památku – kostel sv. Václava, který mezi hracími kartami nemohl chybět.

„Unikátní na tomto pexesu je to, že ty dvojice jsou tvořené fotografiemi exteriérů a interiérů stavby. To znamená, že hráči budou muset přece jenom vědět, jak ty interiéry vypadají, aby byli schopni je přiřadit k jejich vnější podobě,“ uvedl autor pexesa Martin Strakoš.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Vybrané exteriéry a interiéry nafotil už pro stejnojmennou publikaci, kterou loni vydalá Fiducia, Roman Polášek. O grafickou úpravu se postaral Jiří Šigut, konceptuální fotograf a také hráč pexesa.

„Už se sami těšíme jako hráči. Říkali jsme si, že si to zahrajeme mezi sebou na vánočním večírku a tam asi zjistíme, že to je opravdu těžké. I když my všichni v týmu interiéry a exteriéry známe, přece jenom, bude to trochu složitější,“ řekl autor grafické úpravy pexesa Jiří Šigut.

Podle literárního historika Pavla Hrušky, který se zajímá o ostravské reálie, je to úplně lehké.  „Myslím si, že lidé, kteří se trošičku  o historii a kulturu Ostravy zajímají, pojedou jako draci. Mám radost, že něco takového vzniklo,“ řekl Pavel Hruška.

Martin Strakoš shrnul, že pexeso je určeno pro lidi, kteří Ostravu vnímají nikoliv jako noclehárnu, ale chtějí ji poznat hlouběji. Pořád slyším, že v Ostravě vlastně nic není, obvykle se na ty lidi dívám a říkám si, jestli snad žijí na jiné planetě," uvedl Strakoš.

Pexeso Ostravavské interiéry bude na pultech všech poboček ostravského informačního centra a v antikvariátu Fiducia. Cena je třicet korun.

Vydáno pod