Svítící reklamy ohrožují řidiče

Brno - Životu nebezpečné mohou být podle odborníků svítící poutače, které se vyskytují ve městech i na dálnicích. Jeden takový stojí i na křižovatce brněnských ulic Heršpická a Poříčí. Řidiče oslňuje a odvádí jejich pozornost. Ačkoliv ho radnice Brna-střed nařídila oddělat, na místě stojí už dva roky.

Jen v centru Brna stojí pět svítících poutačů. Ačkoliv odborníci i policisté upozorňují na jejich nebezpečnost pro projíždějící řidiče, úředníci proti jejich výstavbě zasáhnout nemohou. „Stavební úřad mnoho kompetencí nemá. Když si někdo žádá o stavbu a doloží požadované souhlasy a vyjádření, tak nemáme v podstatě jinou možnost, než povolení vydat,“ uvedl mluvčí radnice Brno-střed Roman Burian.

Například LED tabule na křižovatce ulic Heršpická a Poříčí ohrožuje řidiče už několik let. Přitom by podle rozhodnutí radnice Brno-střed neměla na místě už dávno stát. „Stavba je v Heršpické ulici neoprávněně. Existuje pravomocné rozhodnutí o jejím odstranění, které nyní leží u soudu. Majitel už dostal jednu stotisícovou pokutu. Proti té se odvolal. Paralelně si znovu požádal o nové umístění stavby, což jsme mu zamítli,“ popsat situaci Burian.

Původně stavebník územní souhlas dostal. "Stavbu ale postavil jinak, než bylo schváleno, dodal Burian.

Reklamní agentura pokutu zaplatila a nyní usiluje o to, aby mohl poutač na místě stát i nadále. „Momentálně usilujeme o nové stavební povolení. Pokud ho nezískáme, reklamní zařízení odstraníme,“ uvedl Robert Smrček z reklamní agentury, která LED tabuli vlastní.

Žádná statistika, která by potvrzovala, že svítící tabule zvyšují nehodovost, neexistuje. Podle policistů ale vliv na bezpečnost řidičů mají. „Je zřejmé, že tyto LED panely zásadně ovlivňují pozornost řidičů. Nicméně prokázat jejich vliv na nehodu ale není jednoduché,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Hovoří mluvčí policie Pavel Šváb (zdroj: ČT24)

I odborníci upozorňují, že jsou blikající tabule nebezpečnější než běžné papírové billboardy. „Na rozdíl od normálního billboardu, který pouze odvádí pozornost řidiče, svítící působí tak, že přinutí oko přizpůsobit se světelnému toku,“ popsal ředitel Centra dopravního výzkumu Karel Pospíšil.

Zornice řidiče se tak při pohledu na svítící poutač stáhnou. „Když se pak podívá zpět na silnici, tak téměř nic nevidí,“ vysvětlil Pospíšil.

Nebezpečné mohou být i běžné billboardy

Podle Pospíšila v posledních čtyřech letech těchto LED tabulí přibývá. „Je to více méně doména města. Kolem dálnic jsou převážně běžné papírové poutače, které jsou pouze nasvíceny. Ty ale v podstatě působí stejně,“ dodal Pospíšil.

Důležitá je podle odborníků i vzdálenost poutače od cesty. Čím dál stojí, tím je odklonění pohledu řidiče delší. „Člověk tak dlouho nesleduje, co se děje na silnici před ním. Na dálnici, kde se jezdí sto třicet kilometrů v hodině, to může mít tragické následky,“ upozornil Pospíšil.