Brněnský závod horských kol Soběšická Mulda

Tradičně již pošestnácté se v Brně jel závod horských kol profesionálních i amatérských jezdců. Závod se konal v městské části Soběšice a Lesná, kde bylo místo startu. Poprvé se zmíněný závod jel v podzimních měsících roku 1992. Dřívější trať závodu vedla od Královopolského nádraží do Útěchova a zpět, při délce 32 km.

Reportáž Miroslava Krupici (zdroj: ČT24)

Pojmenování „Soběšická Mulda“ vymyslel účastník prvního závodu, později kameraman závodu Milan Čech. Inspiroval se jedním poměrně obtížným místem na trati, kde účastníci překonávají úzké a hluboké údolí, ležící na dohled od prvních domků obce Soběšice.

Ironií je, že „Mulda“ leží ještě v královopolském katastru. Od té doby až dodnes uspořádali pořadatelé úžasných šestnáct ročníků masového závodu horských kol. Účastníci jsou rozděleni do kategorií, kterých je celkem patnáct a dělí se dle věku. Např. kategorie M5 jsou chlapci a děvčata ve věku od 10 do 12 let a jedou trať o délce 5 km. A kategorie W30 je poslední a jsou to muži 50 a více let, zdolávající trať dlouhou 30 kilometrů.

K tradiční akci patří i „Muldička“ určená pro nejmenší děti ve věku čtyř až devíti let, pohybující se dle kategorie po trati dlouhé mezi 350 až 700 metry s 18metrovým převýšením.

Jednalo se především o aktivně strávenou část neděle při dobrém počasí.

Text a foto: Miroslav Krupica, Brno