Pražská výstava malířky Hany Puchové: Jsme tady každý další den

Praha - Galerie Petr Novotný v Praze-Holešovicích otevírá výstavu výrazné ostravské malířky Hany Puchové. Soubor s názvem Jsme tady (každý další den) představuje dílo umělkyně z posledních let, především zátiší a také portréty malířčiných přátel a známých. Portrét bratrů Jana a Daniela Balabánových, který je na obálce posmrtně vydané Balabánovy knihy Zeptej se táty, je jedním z nich.

Puchová se narodila před šestačtyřiceti lety v Ostravě, učí na Církevní základní škole v Ostravě-Přívoze. V devadesátých letech studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, v ateliéru ilustrace a grafiky u profesora Jiřího Šalamouna. Od roku 1996, kdy byla na studijním pobytu v Marseille, pravidelně samostatně vystavuje a účastní se mnoha společných výstav v Česku i v zahraničí, aktuálně například s Jiřím Surůvkou a Markem Pražákem v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě.

Velkou výstavu měla například na začátku roku v Galerii U Dobrého pastýře v Brně, poté vystavovala v ostravské Jámě 10. Roku 2010 byla společně se spisovatelem Markem Tomanem nominovaná na cenu Magnesia Litera v kategorii knihy pro děti a mládež za knihu Můj Golem, kterou ilustrovala.

„Puchová dokázala za více než deset let od svého absolutoria vytvořit specifické a výjimečné malířské dílo,“ je přesvědčen výtvarný teoretik a publicista Pavel Netopil, který se jejím dílem zabývá. „Nechává se obrazem vést, trpělivě klade pigmentové hmoty přes sebe a buduje svou kompozici a barevná řešení. Expresivní vyznění malby je odůvodněně přirozené. Pracuje soustředěně i pomalu – výsledné formální i barevné zjednodušení se zdá být výsledkem dlouhého zápasu o emocionálně pregnantní výraz,” uvedl Netopil, který pražskou výstavu také zahájil.

Pražská výstava Hany Puchové potrvá do 15. listopadu. Galerie Petr Novotný funguje od roku 2011, parlalelně, od roku 2002 provozuje Galerii ad astra na zámku v Kuřimi. Kromě pravidelných výstav nabízí k prodeji špičkové autory zejména střední generace. Věnuje se podpoře výrazných talentů generace nejmladší. Ve sbírkách galerie jsou díla Josefa Bolfa, Jakuba Špaňhela, Vladimíra Skrepla, Jiřího Davida, Petr Pastrňáka a dalších.