Big Band Felixe Slováčka a saxofonistka Grace Kelly zahájili Jazz Přerov

Přerov - Jazzové hvězdy jako Bil Evans, Grace Kelly nebo Josef Fečo a Gipsy Friend vystupují od čtvrtku do soboty v Přerově. Jazzový festival v Městském domě připravovali organizátoři od minulého roku. A právě dokončují poslední nezbytnosti.

Vyladit zvuk klavíru, nastavit světla nebo rozmístit květinovou výzdobu na podiu. Bez těchto detailů by se začátek 29. ročníku Československého jazzového festivalu v Přerově neobešel. Tomu všemu ale předcházejí dlouhé přípravy.

„V době konání minulého festivalu jsme měli v podstatě tři dny na to, abychom se bavili o tom, co bychom chtěli připravit na rok další. Pak je to otázka zbývajících měsíců, abychom do začátku léta měli všechno jasné,“ uvedl ředitel a dramaturg festivalu Rudolf Neuls.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Během tří večerů se pokaždé představí čeští nebo slovenští jazzmani. Druhými vystupujícími jsou američtí interpreti.

„Držíme stále název česko-slovenský. Máme snahu, aby kapela byla opravdu československá. Systém dvou kapel za večer se nám osvědčil,“ doplnil Neuls.

Dramaturg a moderátor festivalu Aleš Benda potvrdil, že na festival přijíždějí špičky jazzové hudby, a jsou to jak Češi, tak Slováci, ale i muzikanti z jiných zemí.  „Jazz už nehrají dobře jenom Američané, skvěle ho hrají lidé po celém světě,“ zdůraznil Benda.

Více než 450 židlí je zatím prázdných. Už večer při koncertu Big-bandu Felixe Slováčka a saxofonistky Grace Kelly se ale sál zaplní do posledního místa.

„Přerovští posluchači jsou většinou velmi dobří. Vědí, co můžou čekat, reagují ohromě spontánně. Na přerovské publikum nedám dopustit,“ dodal Benda.

Kromě hlavního programu připravili pořadatelé i doprovodnou scénu Jazz u piva, a také akci na podporu prvodárcovství krve.

Vydáno pod