Senátní volby už znají své vítěze

Brno - Letošní senátní volby už znají své vítěze. Na dalších šest let do horní komory Parlamentu ČR zasednou například i Eliška Wagnerová, Tomio Okamura, Jiří Čunek či Jan Hajda. Volební účast byla necelých devatenáct procent.

V obvodu Brno-město zvítězila bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová (nez. za SZ). Celkem získala téměř čtyřiasedmdesát procent hlasů. Konkrétně jí udělilo svůj hlas téměř jedenáct tisíc lidí. „Určitě se změní můj způsob života a bude to znamenat hodně cestování mezi Brnem a Prahou,“ uvedla těsně po svém vítězství Wagnerová.

NO COMMENT: Oslavy vítězství Elišky Wagnerové (zdroj: ČT24)

Wagnerová bude muset vyřešit to, do jakého senátorského klubu či výboru se přidá. Strana zelených totiž v horní komoře Parlamentu senátorský klub nemá. „Zatím jsem to neřešila a netuším, do jakého klubu zamířím,“ dodala Wagnerová. Potvrdila ale to, že nehodlá vstupovat do žádné strany, chce zůstat nezávislou senátorkou. 

Hovoří nová senátorka za Brno Eliška Wagnerová (nez. za SZ) (zdroj: ČT24)

Senátorem za Břeclav bude opět Jan Hajda (ČSSD). Získal přes pětašedesát procent hlasů a porazil tak druhého kandidáta Zdeňka Tesaříka (KSČM). Hajda si vítězství zdůvodňuje svou šestiletou prací v Senátu i měsíční kampaní na Břeclavsku. Jako senátor se hodlá angažovat především za práva seniorů a rodin s dětmi, ale i za bezpečnost a rozvoj zemědělství. „Udělám vše pro to, aby nebyla zavedena spotřební daň na tiché víno. To by zlikvidovalo celé odvětví,“ popsal jeden ze svých cílů Hajda.

Ve Vsetíně zvítězil Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ten získal už minulý týden v prvním kole voleb 47,28 procent hlasů. Nakonec post senátora získal s více než dvaasedmdesáti procenty hlasů. „Pocit, který z toho mám, není ani tak radost, jako spíše vděčnost voličům, že zůstali moudrými lidmi, a hlasovali na základě toho, jak mě znají,“ okomentoval výsledky Jiří Čunek. 

Senátor a bývalý ministr pro místní rozvoj na sebe v minulosti upozornil jako starosta Vsetína. Tehdy nechal neplatiče nájemného vystěhovat z centra města do domů z plechových kontejnerů na okraji Vsetína.

Nový senátor Okamura bude kandidovat na prezidenta

I obyvatelé Zlína už znají výsledky souboje mezi hejtmanem Stanislavem Mišákem (ČSSD) a nezávislým kandidátem Tomiem Okamurou. S 66,23 procenty hlasů zvítězil Okamura, který dnes zároveň oznámil svou oficiální kandidaturu na prezidenta. „Kandiduji proto, že jsem nespokojený s dosavadním stavem v politice,“ uvedl Okamura. Jako senátor hodlá prosazovat například zákon o hmotné a trestní odpovědnosti politiků a úředníků. 

Mišák získal ve druhém kole 33,76 procent hlasů. Nyní podle svých slov zváží další politické působení. „Pokud lidé takto rozhodli, vnímám to jako signál, že se mám věnovat rodině,“ uvedl Mišák. 

Čtyřicetiletý Okamura působí především v cestovním ruchu. Je viceprezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Působí také jako jednatel cestovní kanceláře přivážející do České republiky asijské turisty.