Senátorem za Ostravu-město bude Leopold Sulovský

Ostrava - Senátorem za Ostravu-město bude Leopold Sulovský (nestraník za hnutí Ostravak), porazil Karla Sibinského (ČSSD). Vyplývá to z konečných výsledků, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo 16,83 procenta voličů.

Před týdnem k volebním urnám v Ostravě-městě přišlo 31,2 procenta voličů. Pro vítěze nyní hlasovalo 58,52 procenta voličů (9232 lidí), poraženého volilo 41,47 procenta voličů (6543 lidí). V prvním kole získal Sulovský 8364 hlasů (31,75 procenta), Sibinský 8297 hlasů (31,49 procenta).

Sulovský řekl, že sice určité signály o tom, že by mohl vyhrát, měl, ale nic jistého se čekat nedalo. S politickými stranami o podpoře nevyjednávali a záleželo i na účasti voličů. „Pokračovali jsme v trendu prvního kola, v takové přesvědčovací kampani. Že to dopadlo, jak to dopadlo? Je vidět, že lidi uvěřili, že to jde, že jde porazit velkou parlamentní stranu,“ řekl Sulovský.

K vítězství mu možná pomohly i letáky, které se v tomto týdnu v Ostravě objevily a které měly za cíl ho pošpinit. Voliče podle Sulovského možná oslovila i práce Hnutí Ostravak, které v krajském městě působí dva roky. Starosta nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih Karel Sibinský řekl, že důvody jeho prohry jsou zřejmě tři: nechutenství voličů k zaběhnutým stranám, to, že neměl na kampaň k dispozici tolik peněz jako jeho soupeř, ale také renomé, jež si vydobyl jako starosta.

"Celou dobu kampaně jsem se setkával s tím, že mi tady občané dávali najevo, že nechtějí, abych šel do Prahy, a tudíž mě nebudou volit. Já jsem prohlásil, že bych nechtěl dělat obě dvě funkce dohromady, protože si myslím, že nejde dělat starostu
stopatnáctitisícové obce a zároveň sedět někde v Praze," řekl Sibinský. Podle něj mu rovněž zřejmě nedali slíbenou podporu komunisté. Sibinský dodal, že mu to alespoň vyřešilo dilema, jestli bude pokračovat jako starosta, nebo ne.

Osmapadesátiletý Sulovský, horolezec a první český přemožitel nejvyšší hory světa Mount Everest vystudoval stavební průmyslovku a brněnskou stavební fakultu, pracoval ve Vítkovických stavbách Ostrava, nyní provozuje obchod s outdoorovým vybavením. Od roku 2006 se angažuje v komunální politice v Ostravě. Nejprve byl za SNK ED zvolen do zastupitelstva městské části Moravská Ostrava a Přívoz, předloni zasedl za hnutí Ostravak v ostravském městském zastupitelstvu. Horolezectví se novojičínský rodák věnoval od mládí, byl mino jiné československým reprezentantem.