Adopce psů na dálku je možná i v Brně

Brno – Alergie, málo času nebo stísněný byt. Nabízí se spousta důvodů, proč lidé nemohou doma mít určité zvíře. Existuje ale také možnost si jej takzvaně adoptovat na dálku. Svého adoptivního rodiče získal i pes Max, kterého si na dálku osvojila Linda Pollaková.

Linda Pollaková od malička trpí astmatem a nemůže mít psa u sebe doma. „Od kolegy z práce jsem se dozvěděla o možnosti adoptovat pejska na dálku a našla jsem francouzského buldočka, který byl vždycky mou oblíbenou rasou,“ řekla Linda Pollaková.

Max tak získal nejen příspěvek na krmení nebo léky, ale také pohlazení Lindy Pollakové, jež za ním často dochází. „V blízkosti útulku mám školu, takže můžu přijít kdykoli, když se domluvím,“ doplnila Pollaková. Právě čas často hraje roli, když lidé uvažují o tom, jestli si mají, nebo nemají pořídit psa. Pro vytížené lidi může být adopce na dálku kompromisem, jak mít pejska, ale nemuset se o něj starat každý den.

„Lidé jsou hodně zaměstnaní, a pokud jsou trošku zodpovědní, uvědomí si, že zvíře potřebuje čas. Pokud ten čas člověk nemá, může si u nás vybrat pejska a takzvaně si ho adoptovat na dálku,“ řekla ředitelka jednoho z brněnských útulků Ivana Štolpa.

Jak adopce psů na dálku pomáhá? (zdroj: ČT24)

Často je adopce na dálku tréninkem pro skutečnou adopci. Umístit psa k chovateli je jednodušší, pokud je zvíře zvyklé na lidi. V ideálním případě adopce na dálku dopadne tak, že si pejska adoptivní rodič jednoho dne odnese s sebou domů jako v případě Barbory Medkové.

Adopce na dálku je známá zejména jako adopce dětí na dálku ze zahraničí, především z rozvojových zemí. Funguje na základě finančního příspěvku, kdy adoptivní rodič posílá peníze například na školní pomůcky nebo knížky dítěti, které na oplátku pošle dopis nebo fotografie svému adoptivnímu rodiči.

Psa Karla, kterého jeho předchozí majitelé odložili v zimě u popelnice, má od května. „Dozvěděla jsem se, že potřebuje péči a léky. Chvilku jsem mu pomáhala na dálku, ale po měsíci zkoušení jsme zjistili, že potřebuje domov a pohodlí. Vzala jsem si ho proto domů,“ přiblížila Barbora Medková. Voříšek Karlík tak doplnil početnou rodinu koček a labradora Medkových.

V brněnském útulku Interpespenzion provozují adopci na dálku 8 let, momentálně 15 z 52 psů našlo své adoptivní rodiče. Nebo spíše rodiče našli je a další adoptivní chovatelé přibývají. „Věřím tomu, že sociální cítění u lidí se zvyšuje a že ten vztah k přírodě člověk potřebuje,“ doplnila ředitelka útulku Ivana Štolpa. Kromě psů mohou lidé adoptovat také kočky, koně, a dokonce i prase.

Útulky nabízející adopci na dálku