Neřekl jsem ti vše, říká malíř Dalibor David ostravskou výstavou

Ostrava - Galerie antikvariátu a klubu Fiducia představuje dalšího výrazného pražského malíře mladší střední generace. Dalibor David maluje obyčejné věci nebo postavy, které pod jeho pozorným pohledem jakoby nabývají na významu.

Dalibor David je solitér a introvert. Projevuje se expresivní malbou, kterou neukazuje příliš často. Do Ostravy přivezl výběr z tvorby z posledních šesti let. Výstava se jmenuje: Neřekl jsem ti vše.

„Ten název souvisí s tím, že je to úzký výběr a taky s tím, jakým způsobem pracuji s obrazovým prostorem a s hmotou. A vyplývá i z toho, že si vybírám úzký výsek z reality, takové detaily,“ vysvětluje malíř Dalibor David.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Kurátor výstavy Vladislav Holec sleduje vývoj tohoto malíře několik let. „Sdělení zůstává někde mezi obrazy, zdrojem je problematika samotné malby. Divák tuší buď melancholii nebo odcizení. Pozoruje však pouhé zobrazení klobouku, gauče, křesla, lopatky na smetí, vany, postavy ležící pod zelenou dekou,“ říká Holec.

Dalibor David je absolventem pražské výtvarné akademie – ateliéru Jiřího Sobka. Žije v Praze, ale pochází z Petřkovic u Starého Jičína. V Ostravě má malíř dlouholeté příznivce. Vystavuje zde počtvrté. Tato výstava je druhá samostatná.

„Z těchto obrazů cítím závažnost a malířský um. Není to bezobsažná hra. Tento pocit mi občas při pohledu na současné české výtvarné umění chybí,“ dodává kurátor.

Davidovy obrazy budou v galerii Dole viset do konce listopadu.