Nejvyšší kontrolní úřad upozorňuje na překročení rozpočtů VŠB-TU Ostrava a UP Olomouc

Ostrava - Úředníci Nejvyššího kontrolního úřadu oznámili výsledky půlročního šetření na Univerzitě Palackého a Vysoké škole báňské. Kontroloři tvrdí, že obě vysoké školy překročily při stavbě nových pavilonů plánované rozpočty více, než jim to umožňuje zákon. Vedení obou vysokých škol s tím ale nesouhlasí.

Pavilon pro budoucí architekty. V Ostravě funguje tři roky. Konečný účet 272 milionů. Ze státního rozpočtu odešlo 262 - a to je podle kontrolorů více, než měla škola dostat. A univerzita podle NKÚ chybovala i při stavbě technologického pavilonu. Obě kontrolované stavby vznikaly v době, kdy v čele VŠB stál rektor Tomáš Čermák. „Obě stavby  byly navýšeny o 20 procent po řádném projednání s ministerstvem, všechny dotace, které jsme získali, byly řádně proinvestovány, všechno lze dohledat,“ brání se bývalý rektor VŠB-TU.

Envelopa - nový pavilon přírodovědecké fakulty UP měl původně stát 550 milionů korun, jeho cena se ale nakonec vyšplhala na více než miliardu. „Podle mého názoru ty prostředky byly využity správně a efektivně a to předražení bych připsal nějakým systémovým chybám, které se po tu dobu staly,“ vyjádřil se rektor Univerzity Palackého Olomouc Miroslav Mašláň. Kontroloři vytýkají univerzitě kromě překročení rozpočtu třeba to, že nedoložila faktury za nábytek za více než padesát milionů.

Supermoderní fakulta měla vzdělávat od roku 2007. Stavební práce se ale nakonec o tři roky protáhly. Vedení olomoucké univerzity bude některé výtky kontrolorů rozporovat, současný rektor ostravské vysoké školy Ivo Vondrák zatím odvolání proti kontrolní zprávě nezvažuje.

Reportáž Ivy Bartoňové a Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod