Případ „sňatkové podvodnice“ z Vyškovska je opět před soudem

Brno - Brněnský krajský soud začal znovu projednávat případ osmadvacetileté Aleny Salajkové (dříve Claudie Salajková). Vrchní soud vrátil případ s tím, že navrhuje k podmínce ještě finanční trest. Budou také vyslechnuti další svědci.

Soud předvolal i bývalého manžela Salajkové, jenž však odmítl vypovídat. K případu ale promluvil muž z Chropyně. Ten uvedl, že po něm Salajková požadovala peníze. Nejprve na koupi koně, později na opravu auta, a nakonec na nákup společné nemovitosti. „Odpověděl jsem na inzerát, kde nabízela masérské služby. Když jsme spolu začali chodit, neříkala, že bude chtít peníze. Na peníze došlo asi za měsíc,“ uvedl svědek.  

Salajková odešla loni v září od brněnského krajského soudu pouze s podmínkou. Přitom jí za „sňatkové podvody“ hrozilo až pět let za mřížemi. Svým obětem, které si hledala na internetových seznamkách, slibovala manželství, na které ale nikdy nedošlo. Soudkyně Halina Černá tehdy přihlédla k faktu, že v textech inzerátů přímo uváděla, že hledá milence na finanční výpomoc. Jakkoliv může být takové jednání nemorální, podle soudu není trestné.

Rozvedená překladatelka a vizážistka Salajková začala své styky s podvedenými muži v květnu 2007. Postupně se jí podařilo vylákat z partnerů 5 milionů 242 tisíc korun. Není však jasné, zda se jednalo o dary, nebo půjčky. „Dával jsem jí ty peníze s tím, že až bude mít své stavební spoření, vrátí mi to,“ vysvětlil předvolaný muž z Chropyně.

Pouze v jednom případě se podařilo prokázat Salajkové vinu, a to když požadovala více než 800 tisíc korun na vyřízení dědictví po svém dědečkovi z Kolumbie. V jiném případě se zase vymlouvala na svého bratra, který se měl údajně oběsit kvůli dluhům.

Salajková pochází z Tlumačova na Vyškovsku a její původní jméno je Alena Spáčilová, to si však několikrát změnila.