Z Jihlavy do hlavy: Festival dokumentárních filmů pohledem České televize

V Jihlavě dnes startuje šestnáctý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Festivalovou atmosféru divákům u televizních obrazovek už tradičně zprostředkuje Česká televize, která je hlavním mediálním partnerem akce. Pětiminutové televizní deníky Z Jihlavy do hlavy připravuje brněnské studio ČT v režii Tomáše Potočného.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava je slavností autorského dokumentárního filmu a je považován za největší událost svého druhu ve střední a východní Evropě. „V českém prostoru je výjimečným počinem, jehož význam přesahuje hranice republiky,“ uvedl dramaturg České televize Richard Komárek.

Letošní šestnáctý ročník festivalu návštěvníkům představí 177 filmů ze 47 zemí, z toho 41 filmů bude promítnuto ve světové premiéře. Organizátoři je vybrali z více než 2 500 přihlášených snímků.

„Pořad Z Jihlavy do hlavy provede diváky festivalovým děním a aktivitami. Představí významné české i zahraniční hosty festivalu. Vedle rozhovorů s těmito osobnostmi dokumentárního filmu pořad uvede i ukázky z jejich filmů,“ přiblížil Komárek. V programu ČT2 se festivalové minuty objeví každý den až do neděle 28. října, a to v nepravidelných časech kolem 22. hodiny. Poslední díl tvůrci věnují závěru festivalu a představí vítězné snímky.

Na festivalu bude mimo jiné uveden šestadvacetiminutový dokument Martina Duška Ve znamení psa, který vznikl letos v brněnském studiu ČT jako součást cyklu Ta naše povaha česká. Režisér v něm pátrá po lidech, kteří se mezi zvířaty cítí lépe než v lidské společnosti.

Dokumentární radost v mysliveckých kostýmech

Vrcholem šestidenního festivalu bude slavnostní vyhlášení výročních cen za dokumentární tvorbu ve čtyřech soutěžních kategoriích. Opus bonum je určena pro světové dokumenty, sekce Mezi moři uvede nejkvalitnější snímky ze zemí střední a východní Evropy. Česká radost nabídne nejnovější domácí tvorbu a sekce Fascinace se soustředí na experimentální dokument. V sekci Průhledné bytosti návštěvníci uvidí retrospektivní profily významných filmařů.

Ceremoniál se uskuteční v sobotu 27. října, provázet jím budou moderátoři Jiří Havelka a Ondřej Cihlař. Jeho zpožděný přímý přenos odvysílá Česká televize na svém druhém programu od 21:50 pod názvem Dokumentární radost z Jihlavy.

„Celý večer bude letos komponován jako závěr mysliveckého lovu včetně kostýmů, zvěře či živé myslivecké hudby. Režie se ujal Petr Zahrádka,“ dodal Komárek.

Vydáno pod