Za pád římsy může zřejmě chyba z 30.let

Olomouc - Včerejší pád zdiva ze střechy polikliniky v centru Olomouce už řeší policie. Mohlo podle ní dojít k obecnému ohrožení z nedbalosti. Jen zázrakem totiž nebyl na rušném náměstí nikdo zraněn. Olomoucký magistrát teď chce zpřísnit pravidla pro rekonstrukci domů ve městě. Pád štítu z domu jen o pár metrů dál skončil vloni na podzim smrtí starší ženy.

Ve chvíli, kdy římsa, která se utrhla z budovy polikliniky na Legionářské ulici v Olomouci, dopadla na chodník, stála na místě pádu desítka lidí a matka s kočárkem. Jen zázrakem nikoho padající zeď nezasáhla. „Myslím si, že hlavní příčinou tam byly staré pracovní postupy, které se nám vlastně projevily až včerejším dnem,“ uvedl statik Jiří Vyhnálek. Poté, kdy budovu po nehodě prohlédl, doporučil majiteli, aby odstranil atiku i na dalších stěnách.

Po loňské smrtelné nehodě, kdy při pádu římsy zemřela na vedlejší ulici seniorka, nechali majitelé dům prohlédnout. „Stanovisko statiků bylo takové, že nemůže dojít k žádnému ohrožení,“ tvrdí výkonný ředitel společnosti Spea Jiří Skutka. Včerejší nehodou se už zabývá také policie, kvůli podezření z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. „V následujících dnech budeme vyžadovat odborné posudky, dokumenty a jiné vysvětlení, které nám objasní příčiny a okolnosti pádu zdiva,“ vyjádřila se mluvčí Policie ČR Olomouc Marie Štrbáková.

Po tragédii, která se stala minulý rok, zkontroloval stavební úřad všechny budovy v městské památkové rezervaci. Závady našli kontroloři u 50 budov.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)