Vandalové ničí posedy, myslivci neví proč

Bučovicko - Celkem devět mysliveckých posedů v okolí Nesovic padlo za oběť vandalům. Některé shořely, jiné byly zcela strženy. Myslivci netuší, proč jim někdo záměrně ničí jejich vlastní práci.

„Myslím si, že je to vandalismus prvního stupně,“ rozhořčil se předseda mysliveckého sdružení Nesovice Luděk Machálek, kde vandalové neváhali zcela strhnout tři posedy, tzv. kazatelny. Ty slouží hlavně k odstřelu škodné zvěře. Některé kazatelny přitom měří až osm metrů, proto je nepravděpodobné, že by to dokázal jeden člověk.

Policisté z Bučovic už pátrají po vandalech, kteří myslivecké posedy ničí. Jeden takový posed může stát až 30 tisíc korun. Myslivci si posedy staví sami ve svém volném čase, proto nechápou, proč někdo jejich práci záměrně ničí. „Když jsem přišel, a uviděl jsem to na zemi, tak jsem tomu ani nechtěl věřit. Měl jsem slzy v očích, protože veškerá naše práce přišla vniveč,“ posmutněl Machálek.

Zničené myslivecké posedy

Zatím myslivci vědí o požáru šesti posedů a dvou krmelců. Jeden posed shořel ve Snovídkách, zbylých pět u Nevojic. V okolí Nesovic zase vandalové strhli k zemi tři masivní kazatelny.

Další posedy a krmelce pak někdo úmyslně podpálil. Myslivci ale policii hlásí jen zlomek takových škod. „V současné době šetříme několik případů. Jeden posed v okolí Nevojic byl podpálen, a nejenom že zcela shořel, ale ohořely i tři vzrostlé buky, které byly v jeho okolí,“ doplnila policejní mluvčí Iva Šebková.

Vandalové si navíc ke svému řádění vybírají hlavně nové kazatelny, které myslivci postavili letos. Jedna z nich byla stará dokonce jen měsíc. 

Pro myslivce je to šok, hlavně nyní, před začátkem lovecké sezóny. Před zimou se jim totiž už nepodaří postavit nové kazatelny. Další posedy tak u Nesovic vyrostou až na jaře.

Motiv vandalů zatím policisté neznají. Sami myslivci tvrdí, že mají s veřejností jen nejlepší vztahy, proto netuší, proč někdo jejich posedy záměrně ničí. Bohužel myslivci nejsou schopni všechny posedy uhlídat, proto zvažují i pořízení fotopastí.