Obyvatele Adamova terorizují divočáci

Adamov - Doslova v obležení divokých prasat je Adamov na Blanensku. V noci scházejí z kopců a likvidují úrodu místních zahrádkářů. Ti jsou zcela bezmocní, jejich pozemky totiž nejsou v honitbě, a tak se tam střílet nesmí. Nezbývá jim než sledovat, jak se jejich celý rok opečovávané záhonky mění v oraniště.

Adamovský rodák Jaroslav Hudec chodí na zahrádku už sedmdesát let. Nikdy předtím se ale s podobnou zkázou nesetkal. „Tady byly okurky, červená řepa, a to všechno zlikvidovali,“ líčí smutně.

Divoká prasata se nebojí chodit ani přímo mezi paneláky, kde žerou vyhozené odpadky. „Vyzvali jsme k vyjádření mysliveckou společnost a upozornili občany, aby neponechávali shnilé ovoce v okolí zahrádek,“ říká starosta Adamova Roman Pilát (nez.).

O tom, že je letos v okolí Adamova více prasat než loni, svědčí i letošní čísla. Myslivci tam ulovili už 350 divočáků, a to je lovecký kalendář teprve v půlce. Přitom v plánu na celou sezónu se počítalo s 330 kusy černé zvěře.

Podle zákona není možné prasata nechat odstřelit ani na vlastním pozemku. Lidem tak nezbývá než proti černé zvěři bojovat bez kulek. Buď pachovými ohradníky, nebo prostě tím, že na zahradě nenechají nic, co by prasata mohla sežrat.

Divočáci trápí obyvatele Adamova (zdroj: ČT24)