Přípravy na víkendové výlovy rybníků vrcholí

Jižní Morava - Kapr, amur, lín, candát, štika, sumec a tolstolobik. To jsou ryby, které tento víkend vyloví jihomoravští rybáři z rybníků Vrkoč a Olšovec. Přípravy na každoroční výlov jsou už v plném proudu.

„Když se povede počasí, návštěvnost se pohybuje v desítkách tisíc lidí. Alespoň loni to tak bylo,“ zavzpomínal ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička, který se i letos těší na tradiční výlov rybníka Vrkoč. Rybáři ho zahájí už tento pátek. Kdo si ráno přivstane, může vidět přímý zátah sítěmi, který začíná vždy o půl osmé ráno, a to každý den až do neděle. Navíc bude doplněný odborným komentářem, aby diváci věděli, co se na loďkách právě děje. „Letos očekáváme asi 31 tun ryb, přičemž hlavní lovenou rybou je kapr,“ řekl obchodní náměstek rybníkářství Pavel Míšek.

No Comment: přípravy na výlov rybníka Vrkoč (zdroj: ČT24)

Pro malé návštěvníky přichystali rybáři expozici živých sladkovodních ryb. Akvária na hrázi rybníka budou přístupná tak, aby si děti mohly prohlédnout ryby přímo z očí do očí. Vystaven bude také sedmdesátikilový sumec, nad kterým zajásá nejeden nadšený rybář. Na své si přijdou i milovníci rybích specialit. K prodeji totiž budou nejen ryby živé, ale i uzené, marinované nebo mražené. „Bude tam i kolo štěstí, kde si budou moci návštěvníci vylosovat rybu,“ doplnil Osička.

Výlov Dolního Jaroslavického rybníka

Mnohem komornější výlov chystá Dolní Jaroslavický rybník nedaleko Znojma. Rybáři budou vylovovat postupně celý následující týden. Od pondělí do pátku tam zamíří nejedna mateřská škola, aby se děti mohly podívat na živé kapříky. Pro dospělé pak bude přichystáno drobné občerstvení.

Víkendový výlov chystá i rybník Olšovec, který leží přímo v srdci Jedovnic. Přípravy jsou v plném proudu. S vypouštěním vody začínají už tři týdny před výlovem. Největší nápor ale přichází až o víkendu, kdy do Jedovnic zamíří tisíce návštěvníků. Jedovničtí s tím ale počítají, proto vyjedou i posilové spoje autobusových linek z Brna (201) a Blanska (231).

Nabídka doprovodného programu je široká. Kromě tradičního prodeje sladkovodních i dravých ryb se mohou lidé těšit i na jarmark, dětské kolotoče nebo dechovku. Výlov Olšovce je totiž pro místní velkou událostí. Celá akce skončí, až se prodá poslední ryba, což rybáři odhadují na nedělní odpoledne.