Zlínská zoo láká návštěvníky na mládě zoborožce bělovlasatého

Zlín - Zlínská zoologická zahrada odchovala zřejmě jako první v Evropě mládě vzácného zoborožce bělovlasatého. Menší pták původem z Afriky s bíle zbarvenou hlavou a dlouhými ocasními pery je mezi zoborožci raritou. Na rozdíl od ostatních druhů se neživí převážně ovocem, ale hmyzem. V zoologických zahradách se chová zřídka. Zlínská zahrada má hned tři páry.

„Úspěšný chovný pár jsme na jaře letošního roku umístili do voliéry k papouškům šedohlavým západním. Právě zde došlo k úspěšnému přirozenému hnízdění,“ uvedl zoolog Pavel Shromáždil. Chovatelé umístili do voliéry na začátku května dutinu, ve které normálně tito zoborožci v přírodě hnízdí.

Po vyhlédnutí vhodného místa samice zoborožce zalézá dovnitř a nechává se samečkem do této dutiny „zazdít“. „Stavebním materiálem jsou hlína, sliny, kousky měkkého ovoce, jimiž ptáci vytvoří tvrdou uzávěru vletového otvoru dutiny. Ponechají volnou pouze štěrbinu, kterou samička prostrčí svůj zobák, aby jím přijala od svého partnera potravu nejdříve jen pro sebe, později i pro své případné potomstvo,“ vysvětlil zoolog.

Ošetřovatel zoborožců Václav Štraub (zdroj: ČT24)

Tento akt podle něj vyžaduje od obou ptáků naprostou důvěru, proto je často nejtěžším chovatelským úsilím při chovu zoborožců sestavit dokonale harmonizující pár. „Dokud ptáci nebudou spolu vycházet nadstandardně dobře, nebudou se o hnízdění ani pokoušet. Proto naši chovatelé bedlivě sledovali vzájemné chování obou ptáků. Byli potěšeni, když před vlastním hnízděním pozorovali samce, jak opakovaně krmí svou samičku. To už začínal být velice slibný začátek,“ řekl Shromáždil.

Pár ve zlínské zahradě byl se „zazdíváním“ hotov 3. července, 10. srpna poprvé uslyšeli ošetřovatelé hlas mláděte. „Protože není možné budku jen tak zkontrolovat, několik týdnů jsme nevěděli, kolik mláďat vlastně máme, případně jak se jim vůbec daří,“ poznamenal zoolog. Pomocí speciální kamery pak uviděli jedno mládě, které se nyní již volně pohybuje ve voliéře.

Vydáno pod