Muzeum Novojičínska představuje design i volnou tvorbu Vladimíra Kleina

Nový Jičín - Muzeum Novojičínska uvádí výstavu uznávaného reprezentanta české sklářské školy, výtvarníka a pedagoga Vladimíra Kleina. Více než v Česku je oceňovaný ve světě, především v Japonsku, které se stalo jeho druhým domovem. Na Moravě vystavuje počtvrté.

Výstava přibližuje Kleinovu volnou tvorbu, ve které se specializuje na techniky za studena, ale ukazuje i jeho sklářský design. Osm let totiž pracoval jako vedoucí designer sklárny Crystalex v Novém Boru.

„Během mého pobytu v Japonsku jsem si ověřil, že každý předmět každodenního užitku má svého ducha. Chtěl jsem něco podobného vytvořit i v naší sklárně,“ říká sklářský výtvarník Vladimír Klein.

Navrhoval průmyslově, poloautomaticky i ručně vyráběné originální kolekce sklenic, mís a váz. Ne všechny se ale vzhledem k blížícímu se krachu sklárny začaly vyrábět.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

„Pod prodejní značkou Libera jsme vyráběli originální kolekce užitkových předmětů. Ve sklárně se tehdy tavilo několik barev denně, takže jsem měl možnost přistupovat k barevným sklovinám jako malíř k paletě,“ vzpomínal na práci ve sklárně.

Estetiku Japonců, jejichž jazyk se za pár let výborně naučil, však více než do užitkových předmětů promítl do vlastní tvorby. Inspirovaly ho například japonské zahradní lampy.

„Klein je významný český sklář a svým působením po Evropě a po světě se zařadil mezi světovou elitu,“ uvedl výtvarný teoretik Jiří Bohdálek, který Kleinovu výstavu v Novém Jičíně uvedl.

Vladimír Klein žije a pracuje v Novém Boru, pokud ovšem není v Japonsku nebo v Turecku, kde pravidelně učí.