Zadlužené Turovice se bojí o svou budoucnost

Turovice - Turovice na Přerovsku jsou podle žebříčku ministerstva financí třetí nejzadluženější obcí v Česku. Kvůli nedokončené stavbě domova pro seniory je totiž tíží čtyřiaosmdesátimilionový dluh. Obec se dvěma stovkami obyvatel se už čtyři roky soudí se stavební firmou, která předčasně vypověděla smlouvu. Podle ministerstva byl ale prohřešek tak velký, že obci dluh nejde prominout.

Dům pro seniory. Začal se stavět v roce 2006, je v něm 52 bytů, ve kterých by mohlo bydlet kolem 80 lidí. Obec už měla připravené smlouvy, domluvené nájemníky. Jenže stavba se prodražila a firma od smlouvy odstoupila. Výsledek: obec musí vrátit dotaci 42 milionů a k tomu zaplatit stejně vysoké penále. „Pro obec je to likvidační, vrátit 80 milionů s ročním příjmem 2 miliony,“ říká starosta Turovic Pavel Baďura. V Turovicích přitom potřebují třeba novou kanalizaci. Dluh jim ale brání v jakémkoliv rozvoji. To, co jim zbývá, dávají do hlídání a udržování rozestavěného domu, který postupně chátrá. Přitom, kdyby nemuseli splácet desítky milionů, určitě by chtěli dům dostavět. Turovice splácí každý měsíc kolem 25 tisíc, víc si obec nemůže dovolit. Takovým tempem ale bude dluh splacený za téměř tři sta let. Spor mezi obcí a stavební firmou proto už čtyři roky řeší soud. Turovice tvrdí: stavebníci nebyli schopní dodržet nasmlouvanou sumu a chtěli po nás zaplatit práce navíc. Firma se hájí: celý projekt byl špatně postaven už od začátku.

I kdyby ale Turovice spor vyhrály, na dotaci už stejně nárok nemají. Zbývá jim proto jediná šance – dluh i penále jim může odpustit ministr financí. „V případě obce Turovice byl ten prohřešek tak velký, že se to nedá podle pravidel prominout,“ tvrdí ale ředitel odboru financování územních rozpočtů ministerstva financí Jan Zikl. Místní zatím neplánují, že by se z Turovic stěhovali. Mají ale strach, že by jejich pohledávku mohla koupit soukromá inkasní společnost, která by obecní majetek začala dražit.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)